Comparativa europea

El Banc d'Espanya no veu sobrevalorat el preu de la vivenda

L'organisme recomana a les autoritats que sotmetin a vigilància el comportament del mercat per la seva vinculació als cicles econòmics

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009       economia     esta tarde el banco de 180827170753

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009 economia esta tarde el banco de 180827170753 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Banc d’Espanya ha descartat que el preu de la vivenda a Espanya estigui sobrevalorat i ha afirmat que no està, de mitjana, allunyat del seu valor d’equilibri, segons ha assenyalat en una anàlisi sobre l’evolució recent del preu de la vivenda als països de l’àrea de l’euro. No obstant, ha destacat que les estimacions a escala nacional poden encobrir situacions divergents del mercat de la vivenda a escala regional o local.

Respecte a la resta d’Europa, ha advertit que, d’acord amb les diferents anàlisis disponibles, el preu de la vivenda en alguns països presenta signes de sobrevaloració respecte als seus nivells d’equilibri.

A més, ha afirmat que és necessari tenir en compte que la valoració del nivell de preus de la vivenda respecte als seus determinants fonamentals, als seus nivells d’equilibri o a determinades referències històriques està envoltada de «gran incertesa». Sota el seu punt de vista, el mercat immobiliari a l’eurozona presenta un «notable» dinamisme, amb alces sostingudes dels preus a nombrosos països.

Més control públic

Així, ha ressaltat que aquesta evolució justifica que, particularment en el context actual de tipus d’interès reduïts, les autoritats hagin de sotmetre a vigilància el comportament del mercat residencial per la seva «estreta» vinculació amb els cicles econòmic i de crèdit així com les seves implicacions socials. La institució també ha recordat que aquesta situació ja ha portat diversos països a l’aplicació de mesures de caràcter macroprudencial.

Des del 2014, la vivenda s’ha revaloritzat més d’un 18% en la zona euro, tot i que les dades recents apunten a «una lleugera desacceleració». El preu de la vivenda a la zona de l’euro va créixer un 4% interanual en el primer trimestre del 2019, davant una taxa interanual mitjana del 4,8% el 2018.

No obstant, el creixement d’aquesta variable continua sent elevat a molts països i és Itàlia l’únic membre de la Unió Econòmica i Monetària de la Unió Europea en qui el valor dels immobles va registrar en el primer trimestre caigudes interanuals, que ronden el 0,8%.

Notícies relacionades

En el primer trimestre, l’augment del preu de la vivenda va ser del 9% interanual a Portugal, del 8% als Països Baixos i Eslovènia, i pròxim al 7% a Alemanya i Espanya.

Segons el Banc d’Espanya, en la mitjana dels quatre últims trimestres, Alemanya, els Països Baixos, Portugal, Irlanda i Eslovènia superen un creixement interanual del 6% en termes reals, aquesta xifra és el llindar de referència que la Comissió Europea utilitza com a senyal d’alerta per examinar la presència de desequilibris al mercat immobiliari i la seva gravetat.