DADES DE L'INE

La inflació anual es va moderar al 0,3% a l'agost

Es tracta del menor increment de l'IPC des del setembre del 2016

L'abaratiment de l'electricitat i els carburants, principal causa de la moderació

zentauroepp9941836 factura luz190530090124

zentauroepp9941836 factura luz190530090124 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha confirmat aquest divendres que l’índex de preus de consum (IPC) va pujar a l’agost un 0,3% en comparació anual, dues dècimes menys respecte a l’augment de julioli l’increment més baix des del setembre del 2016.

L’abaratiment de l’electricitat ha sigut el principal motiu del menor creixement de la inflació, en què també ha influït la baixada de preus delscarburants  i la menor pujada dels serveis d’allotjament en plena campanya estiuenca.

En comparació mensual, els preus de consum van caure a l’agost una dècima respecte al juliol, degut també a la baixada de la llum i a les rebaixes d’estiu en el vestit i calçat.

Senda baixista

Amb la dada d’agost, l’IPC interanual reprèn el camí baixista després que al juliol pugés una dècima i se situés en el 0,5%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir l’agost en el 0,9%, amb la qual cosa se situa sis dècimes per sobre de l’IPC general.

Al vuitè mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 0,4%, dues dècimes menys que al juliol.

Segons l’INE, entre els grups que van contribuir a l’agost al descens de la taxa interanual de l’IPC hi ha l’habitatge, que va retallar més d’1,5 punts la seva taxa anual, fins al -3,3%, per l’abaratiment de l’electricitat i del gas; el transport, la taxa anual del qual va baixar tres dècimes, fins al 0,2%, pel menor cost dels carburants; i hotels, cafès i restaurants, que van reduir la seva taxa anual, una dècima, fins a l’1,9%, per l’evolució dels preus dels serveis d’allotjament.

Notícies relacionades

Per contra, el grup d’oci i cultura va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual a l’agost, fins al 0,1%, per l’encariment dels paquets turístics

  

Temes:

Consum IPC Preus