SORTIDA DEL REGNE UNIT DE LA UE

Sánchez demana a empreses i ciutadans que es preparin per a un 'brexit' dur

El president en funcions diu que el Govern ha adoptat un pla, però posa en alerta tots els afectats

Els exportadors poden avançar les sol·licituds duaneres abans de la possible marxa del Regne Unit

rosas49810442 sanchez congreso190911130405

rosas49810442 sanchez congreso190911130405 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va explicar aquest dimecres al Congrés dels Diputats que l’Executiu ha adoptat mesures per preparar Espanya davant l’eventualitat cada vegada més possible d’un ‘brexit’ sense acord, però va demanar a ciutadans i empreses afectats que també adoptin les mesures precises per a cada un dels seus casos particulars.

«El Govern ha treballat per cobrir qualsevol escenari possible», va insistir Sánchez, intentant transmetre «un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i a tots els actors econòmics i empresarials». Però també va reconèixer que s’ha de ser «francs i realistes», i que les mesures de contingència adoptades «només poden mitigar les conseqüències, però no les eliminaran».

Per això va demanar també a tots els actors implicats –empreses, ciutadans i administracions– que «avaluïn en quina mesura els pot afectar una sortida sense acord i adoptin les mesures per minimitzar-ne l’impacte». «El que fa uns mesos semblava impensable avui s’ha convertit en un escenari més que probable», va dir el cap de l’Executiu en funcions al·ludint al ‘brexit’ dur.

Tres línies d’acció

Sánchez va explicar que el pla de contingència elaborat pel Govern gravita entorn de tres línies d’acció: el reial decret aprovat l’1 de març, el reforç de les duanes (amb un reforç de personal de 875 empleats públics) i la comunicació, que inclou seminaris i reunions amb els sectors afectats.

«En l’àmbit de ciutadania hem concretat la transició al règim general d’estrangeria dels nacionals britànics i els seus familiars», va dir Sánchez. Per a això s’ha fixat un termini de 21 mesos des de la retirada per culminar els nous documents de residència dels al voltant de 400.000 britànics residents a Espanya.

Pel que fa als treballadors fronterers, el Govern condiciona l’emissió d’autoritzacions de treball als nacionals del Regne Unit a un tractament recíproc als nacionals espanyols per part de les autoritats britàniques. «Es tracta de garantir el manteniment de l’activitat laboral, especialment a Gibraltar, on diàriament es traslladen a treballar 9.000 ciutadans espanyols», va dir Sánchez. «Aquesta qüestió constitueix una absoluta prioritat per al Govern del nostre país», va afegir.

Exportació de prestacions

També ha recordat un termini de 21 mesos per protegir els treballadors i els pensionistes coberts pelssistemes de seguretat social britànic i espanyol. En aquest punt es pretén garantir l’exportació de pensionsa partir de totes les cotitzacions realitzades en un país i en l’altre, així com dels drets a prestacions per incapacitat temporal, maternitat, paternitat o atur.

«En particular –segons Sánchez–, per protegir els 14.000 residents del Camp de Gibraltar –dels quals 9.000 són espanyols–, que es desplacen diàriament a treballar a Gibraltar, es garanteix l’accés a prestacions d’atur reconegudes per Espanya pels períodes cotitzats a Gibraltar abans i després de la data de retirada». El president en funcions va explicar que això serà així sense que els sigui requerit haver cotitzat al sistema de seguretat social espanyol per aquesta contingència.

En relació amb l’accés a la sanitat, Espanya, durant 21 mesos, continuarà prestant als nacionals del Regne Unit la mateixa assistència, sempre que el Regne Unit garanteixi les mateixes condicions als espanyols que visquin al Regne Unit. A més, s’exigeix la garantia de reemborsament de les despeses per l’assistència sanitària.

Per donar seguretat als clients bancaris, s’ha establert que la vigència dels contractes no es veurà afectada per la retirada del Regne Unit

Duanes

En l’àmbit de les duanes, el pla de contingència contempla la possibilitat d’avançar determinades sol·licituds exigides pel règim duaner amb tercers Estats abans de la data de retirada, per evitar la seva concentració en els dies següents a la sortida del Regne Unit de la Unió.

Sobre transport –segons Sánchez– s’han adoptat mesures tendents a possibilitar els transports de mercaderies realitzats per empreses transportistes establertes al Regne Unit amb origen o destinació al nostre país.

D’altra banda, es mantindrà la validesa, fins a la seva data d’expiració, de les autoritzacions de transport regular internacional de viatgers actualment vigents entre el territori del Regne Unit i Espanya

En els serveis aeroportuaris, es preveu mantenir fins al 28 de febrer del 2020 per als vols al Regne Unit les tarifes d’embarcament i diverses prestacions previstes per a vols dins de l’Espai Econòmic Europeu.

Notícies relacionades

En tot cas, Sánchez va apuntar que totes aquestes mesures estan subjectes a un constant procés de reavaluació per part de l’Executiu en funcions per atendre possibles actualitzacions.

.