POLÍTICA MONETÀRIA

Draghi afronta la seva penúltima reunió amb un BCE dividit

El Banc Central Europeu preveu adoptar mesures per estimular l'economia

Els governadors de la zona euro discrepen sobre l'abast de les possibles decisions

rosas48509504 mario draghi presidente bce ecb190822175006

rosas48509504 mario draghi presidente bce ecb190822175006 / Ints Kalnins

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, afronta la que segurament serà la seva penúltima reunió de política monetària (deixarà el càrrec a finals d’octubre), amb un consell de govern dividit sobre l’abast de les mesures que ha d’adoptar el BCE per estimular l’economia de la zona euro.

Després de la reunió del juliol, els equips del BCE han estat treballant per portar aquest dijous a la taula del consell una proposta de mesures en tres camps.

Tres tipus de mesures

En primer lloc han treballat sobreuna altra possible rebaixa dels tipus d’interès, que el banc central cobra als bancs pels seus dipòsits (actualment s’aplica un tipus negatiu del 0,4%).

En segon lloc, sobre com, quan, amb quina intensitat i durant quant temps reprendre lacompra de nou deute, públic i privat,després que aquest fos suspès el gener passat.

I en tercer lloc, s’examinarà com «mitigar» l’efecte nociu que els tipus d’interès negatius estan tenint sobre els comptes de resultats dels bancs. 

En un quart bloc es planteja com el BCE ha de transmetre els seus plans a mitjà termini respecte a l’ús de les eines de la política monetària.

Banquers dividits

Des de la reunió del juliol, banquers centrals de diferents països de la zona euro han anat mostrant les seves preferències. Un grup –amb el president del Bundesbank,Jens Weidmann, al capdavant– és partidari d'esperar-se una mica abans d’anar massa lluny amb les mesures. En aquest bloc també hi participen els governadors d’Àustria, els Països Baixos, Holanda, Estònia i Finlàndia.

Per la seva banda, el governador del Banc d’Espanya,Pablo Hernández de Cos, s’ha mostrat a favor d’adoptar noves mesures per mantenir baixos els tipus d’interès.

Pronòstics diversos

Les apostes dels inversors no són unànimes sobre el possible abast de les mesures que el BCE pot anunciar aquest dijous.

Alguns pensen que el BCE adoptarà una acció contundent per traslladar una aposta clara sobre la determinació del banc central per allunyar el risc d’una recessió a la zona euro. En aquest bloc hi ha, per exemple, els analistes de Goldman Sachs, que anticipen que el BCE baixarà fins al -0,6% el tipus d’interès que aplica als dipòsits i que reprendrà la compra de deute públic i privat a un ritme mensual de 30.000 milions. «En cas que es retallin els tipus d’interès, Draghi haurà de llançar un os a la banca si es vol salvar del motí», afegeix Mati Greenspan, analista d’eToro.  

Altres inversors anticipen que el BCE no cremarà tots els seus cartutxos en la seva reunió de setembre i que esperarà a veure com continua evolucionat l’economia europea davant d’esdeveniments com el ‘brexit’ o les tensions comercials entre la Xina i els EUA. UBS, per exemple, anticipa que la nova compra de deute es limitarà a deute privat. Per al director de riscosd’Ebury,  Enrique Díaz-Álvarez, és «probable» que calgui esperar fins a la reunió de l’octubre per veure un «compromís ferm amb la compra d’actius addicionals».

Notícies relacionades

«Pot ser que sigui el seu últim truc, però esperem que Mario Draghi conquereixi les barricades una vegada més i es posi el seu vestit de Súper Mario per última vegada dijous», va afirmar l’economista en cap d’ING Alemanya, Carsten Brzeski

Trump urgeix als «idiotes» de la Fed a baixar els tipus

.