FINANÇAMENT PÚBLIC

L'emissió de deute es retalla el 43% gràcies a la millora dels comptes

Calviño anuncia que la menor emissió de 20.000 milions estalviarà 2.300 milions en paga d'interessos

El Tresor torna a col·locar deute en mínims històrics amb el bo a 10 anys per sota del 0,2% d'interès

billetes

billetes

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

L’evolució dels comptes públics va millor del previst per l’Estat gràcies, sobretot, a l’estalvien paga d’interessos, i això ha permès a la ministra d’Economia en funcions,Nadia Calviño, anunciar que aquest any el Tresor haurà d’emetre molt menys deute del previst al principi d’any.

En concret, el Tresor emetrà finalment aquest any deute net per 20.000 milions d’euros, aquesta quantitat és 15.000 menys del previst inicialment (el 43% menys) i suposa la menor emissió des del 2007, segons va anunciar aquest dijous la ministra durant la inauguració de la primera edició dels ‘Desayunos Efeministras’ organitzats per l’Agència EFE. «La confiança dels mercats internacionals és patent en les dades referides al deute públic», va manifestar Calviño.

A la menor emissió de 5.000 milions anunciada a l’abril s’uneix ara l’anunci d’una altra retallada de 10.000 milions (15.000 en total) i això permetrà un «important» estalvi en el pagament d’interessos, estimat en 2.334 milions d’euros per la ministra Calviño. Així el pes dels interessos del deute se situarà per sota del 2% del PIB, davant el 2,82% del 2014.

Segons la ministra, l’emissió bruta se situarà per sota dels 200.000 milions d’euros, cosa que no passava des del 2011, i que va atribuir a la millora de la prima de risc espanyola, que s’ha anat reduint de «manera sostinguda» al llarg de l’any (83,9 punts aquest dijous).

Mínims històrics

De moment, el Tresor continua marcant mínims històrics a les noves emissions de deute. El Tresor Públic ha col·locat aquest dijous 4.037,3 milions en una nova emissió de bons i obligacions, dins del rang mitjà previst, i ho ha fet a tipus mínims històrics.

En concret, el Tresor ha col·locat bons a cinc anys a un interès marginal mínim històric del -0,316%, per sota del -0,237% de l’emissió anterior celebrada el passat 1 d’agost. Al bo a 10 anysla rendibilitat marginal s’ha situat al mínim del 0,190%, inferior al 0,307% de la subhasta prèvia. En el cas del bo a 50 anys la rendibilitat marginal ha passat del 3,036% de l’emissió anterior a l’1,464% ara.

El Tresor també ha col·locat 996 milions d’euros al bo a 50 anys, el títol amb més venciment de l’organisme, davant una demanda de 1.221 milions d’euros, mentre que el tipus marginal ha baixat fins al percentatge mínim de l’1,464% des del 3,036% de l’emissió anterior.

El Tresor ja emet amb tipus negatius tots els títols de deute de fins a 5 anys de termini (els inversors estan disposats a pagar, en lloc de cobrar, al Tresor per col·locar els seus diners en un lloc segur) i no es descarta que molt aviat també puguin estendre’s al bo a 10 anys, com ja passa a Alemanya (-0,58%) o a França (-0,37%).

Cercle virtuós

Els costos menors del deute públic estan promoguts per la política de baixos tipus d’interès del Banc Central Europeu (BCE). L’anunci del BCE el juliol que en la pròxima reunió (12 de setembre) adoptarà noves mesures d’estímul per a l’economia de la zona euro ha encoratjat les noves retallades dels tipus d’interès del deute públic.

L’estalvi en paga d’interessos permet reduir la necessitat d’emetre deute i això, al seu torn, permet continuar estalviant en interessos una mena de cercle virtuós.

A més, la menor emissió de deute també es veu afavorida per l’amortització anticipada que duen a terme algunes comunitats autònomes davant el que deuen a l’Estat i el seu menor recurs als mecanismes de finançament d’Hisenda, segons va apuntar aquest dijous la directora general del Tresor, Elena Aparici.

Tipus negatius per al bo

La directora del Tresor va destacar l’evolució «molt positiva» de la rendibilitat del bo a 10 anys, que continua rebent una demanda «molt forta», i va afegir que no veu «obstacles ni de mercat ni psicològics» perquè el tipus sigui negatiu. «Això és possible, però preferim ser molt prudents, tot i que no hi veiem cap impediment», va remarcar Aparici.

Notícies relacionades

Segons Aparici, Espanya s’ha convertit en un dels principals emissors de deute sobirà. El Govern confia que les agències de ‘ràting’ vagin millorant la qualificació d’Espanya, però Aparici va admetre que de cara a les noves revisions d’aquesta tardor, es pot pensar que les agències seran «prudents» i mantindran les actuals qualificacions a causa de la «inestabilitat política» per la falta de Govern. «Juga en contra nostre l’entorn polític, que el tenen molt en compte [les agències de qualificació] i prefereixen esperar, però veuen millores en l’economia espanyola, tant conjunturals com estructurals, i tard o d’hora passarà [la millora del ràting]», va afegir.