previsions

Calviño, convençuda que Espanya creixerà un 2% el 2020

La ministra d'Economia en funcions no confirma si el Govern revisarà a l'alça el creixement

zentauroepp49711131 graf6620  madrid  05 09 2019   la ministra de econom a y emp190905132019

zentauroepp49711131 graf6620 madrid 05 09 2019 la ministra de econom a y emp190905132019 / JuanJo Martin

2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, ha assegurat que Espanya continuarà liderant «el creixement econòmic de la UE» i que tot apunta que creixerà prop d’un 2% el 2020, en línia amb la previsió actual del Govern de l’1,9%.

En la primera edició dels esmorzars Efeminista, la titular d’Economia ha afirmat que tots els organismes situen l’avenç de l’economia espanyola per a aquest any entre el 2,2% i el 2,4%, en general per sobre de la previsió del Govern del 2,2%, una xifra que la ministra ha qualificat d’«extremadament prudent».

No obstant, no ha volgut confirmar si el Govern manté la intenció de revisar a l’alça la previsió de creixement per a aquest any, i ha dit «que es veurà» amb les dades disponibles quan s’elabori l’esborrany de projecte pressupostari que cal enviar a Brussel·les abans del 15 d’octubre.

Calviño ha volgut llançar així un «missatge clar: l’economia espanyola creix a bon ritme» i en un context internacional «particularment complex», en el qual el creixement es va moderant des de les taxes màximes assolides el 2015.

No obstant, ha afegit, en la segona part de l’any l’economia està marcant taxes notables de creixement interanual que superen el 2%.

Respecte al mercat laboral, la ministra ha explicat que les dades d’afiliació a la Seguretat Social i d’atur registrat mostren una «lleugera desacceleració en línia amb l’esperat» i mantenint taxes de creació d’ocupació per sobre del creixement econòmic.

La ministra ha posat de relleu que les dades d’afiliació es troben en màxims i, per primera vegada, «sense una bombolla al sector de la construcció», si bé ha considerat «un dels principals problemes» a abordar pel Govern els 3,3 milions d’aturats.

Entre els riscos que afronta l’economia mundial i l’espanyola ha assenyalat les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina, «que ja afecta de manera evident el comerç mundial, la qual cosa està tenint també efectes en el sector manufacturer espanyol».

A aquest factor s’hi han sumat les dificultats que passa l’Argentina, «sumida en un difícil procés d’ajustament macroeconòmic», la incògnita sobre la magnitud de la desacceleració de l’economia xinesa i els dubtes entorn del ‘brexit’.

«Com a Govern responsable hem de preparar-nos per al pitjor», ha assegurat respecte a la possibilitat que el Regne Unit surti de la UE sense acord.

Amb aquest context internacional, Calviño ha considerat que «no són procedents ni actituds conformistes dels qui s’acomoden per veure venir el cicle econòmic, ni tampoc alarmisme estèrils ni paralitzants».

Notícies relacionades

«És el moment d’abordar una política econòmica proactiva, progressista i dinamitzadora», ha afegit.

En aquest sentit, s’ha mostrat d’acord amb mantenir un estímul monetari significatiu, que sigui recolzat per altres eines com la política fiscal i reformes estructurals que fomentin el creixement potencial, en línia amb les opinions expressades recentment pel governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, i la nominada per presidir el BCE. Christine Lagarde.