TENSIÓ COMERCIAL

Els costos de la guerra comercial reverberen als EUA

Trump reconeix per primera vegada que les seves polítiques proteccionistes podrien abocar l'economia a una recessió

zentauroepp49384002 stx17  washington  estados unidos   09 08 2019   el presiden190812215926

zentauroepp49384002 stx17 washington estados unidos 09 08 2019 el presiden190812215926 / SHAWN THEW

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Després de molts mesos de confiança cega, la música ha començat a canviar a la Casa Blanca. Per primera vegada des que va començar el pols econòmic amb la Xina, el president Donald Trump ha reconegut que la guerra comercial podria acabar abocant els Estats Units a una recessió. “No estic fent això perquè sigui bo o dolent per a la vostra predicció que caurem en recessió durant dos mesos. La realitat és que algú havia de plantar cara a la Xina”, va dir dimarts sense donar cap indici que pretengui frenar la seva ofensiva aranzelària. La seva Administració comença a esbossar plans per estimular l’economia amb noves retallades d’impostos en cas que es materialitzin els pitjors auguris. I de cap a cap de l’economia abunden els senyals d’una creixent debilitat.

Els EUA estan bastant millor que AlemanyaItàliael Regne Unitel Brasil o Mèxic, països que van per la corda fluixa dels números vermells. Particularment el consum està estirant el carro, l’atur segueix sota mínims, han crescut els salaris i el creixement no és pròsper però sí sostingut. Però alhora, l’economia viu sota la permanent amenaça de la recrudescència de la guerra comercial, que afecta nombrosos sectors, des del tecnològic, a l’agricultura, els cotxes o la maquinària. Al setembre està previst que entri en vigor la nova ronda d’aranzels, que gravarà 300.000 milions de dòlars en importacions xineses amb un impost del 10%. Trump ha tret temporalment del paquet elsordinadors, els videojocs o les sabatilles tement una caiguda de les vendes en la temporada nadalenca. 

És només una mesura temporal i, si res canvia, abans de final d’any tots els productes importats des de la Xina tindran un aranzel del 25%. Aranzel que paguen els importadors, les empreses i els consumidors nord-americans. Aquest últim paquet és potser el més perniciós perquè colpeja particularment els productes de consum. Morgan Stanley prediu que només uns mesos de la seva aplicació l’economia global entraria en recessió. “Les tensions comercials han empès la confiança empresarial i el creixement global a mínims de diversos anys", afirmen els seus analistes.

Notícies relacionades

L’agricultura és potser el sector que més ha patit la guerra comercial del president. Les exportacions a la Xina es van reduir a la meitat l’any passat i la previsió és que el cop sigui pitjor durant aquest exercici. Grans companyies com Home DepotUS SteelFordGM o Intel han rebaixat recentment les seves previsions. La incertesa colpeja també la inversió empresarial i la confiança dels consumidors, mentre els indicadors de l’activitat industrial s’acosten als nivells propis de la recessió. Els mercats, que han viscut amb Trump una època gloriosa, van entrar en pànic la setmana passada, quan l’interès de les Lletres a dos anys va superar durant unes hores el dels bons a 30 anys. Aquesta inversió de la corba de rendiment ha servit per predir la recessió en les últimes dècades.  

No està clar què passarà però com sostenen molts analistes si la primera economia mundial s’enfonsa haurà sigut una ferida autoinfligida, la conseqüència de la guerra comercial de Trump, que tan negativament està reverberant al voltant del món.