CAMPANYA

Les grans empreses dels EUA es comprometen a vetllar pels interessos de la societat

Els seus representants afirmen en un comunicat que la maximització de beneficis deixarà de ser la seva única prioritat

zentauroepp23885610 file   in this friday july 12  2013  file photo  jp morgan c190819205239

zentauroepp23885610 file in this friday july 12 2013 file photo jp morgan c190819205239 / Richard Drew

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

No està clar si és un brindis al sol per millorar la seva imatge corporativa o una genuïna declaració d’intencions per adaptar-se al que exigeix la societat. El temps ho dirà. El cert és que les grans empreses nord-americanes s’han compromès a tenir en compte el bé comú a l’hora de prendre les seves decisions corporatives, guiades fins ara per una sola premissa: maximitzar els beneficis per als seus accionistes. L’organització que representa els titans de la indústria nord-americana ha reescrit aquest dilluns el seu “propòsit corporatiu”,una cosa així com la raó de ser de les 200 companyies que representa. En un comunicat ha afirmat que a partir d’ara tindran també en compte els interessos dels seus treballadorsconsumidors i les comunitats on operen. 

“Cadascuna de les parts interessades és essencial. Ens comprometem a aportar valor a cada una d’elles darrere l’èxit futur de les nostres companyies, les nostres comunitats i el nostre país”, assegura el comunicat de la Business Roundtable, una organització que promou els interessos de les grans empreses en l’àmbit de les polítiques públiques. El text ha sigut subscrit pelsconsellers delegats de 181 de les 192 companyies que la integren, una llista d’adhesions que inclouJ.P.  Morgan, Apple, Boeing, Amazon, Exxon o Coca-Cola. El canvi de directrius arriba en un moment de creixent animadversió social cap a la classe empresarial, a la qual es responsabilitza de les desigualtats econòmiques que marquen la vida nord-americana, unes desigualtats que no es veien des dels anys trenta del segle passat. 

Notícies relacionades

Diversos candidats demòcrates han fet dels atacs contral’“oligarquia empresarial” l’eix central de les seves campanyes i han proposat mesures per reduir els salaris dels seus executius, prohibir les recompres d’accions o forçar les companyies a incloure representants dels treballadors en les seves juntes directives. Com a resposta semblen haver trobat un propòsit d’esmena d’aquestes mateixes companyies, guiades fins ara pelcredo neoliberal establert al seu dia per Milton Friedman, que va negar que les empreses tinguessin responsabilitat social

El comunicat de la Business Roundtable afirma el seu compromís per “invertir en els treballadors”,ajudant-los en la seva formació per adaptar-se als canvis tecnològics i promovent la diversitat, la inclusió i el respecte. “Això comença amb compensar-los de forma justa i oferir-los beneficis importants”, diu el text. També es compromet a “protegir el medi ambient” mitjançant“pràctiques sostenibles” que serveixin per “respectar la població de les nostres comunitats”. 

Temes:

Empreses