Repartiment del mercat

Competència afegeix KPMG i 10 empreses més al càrtel de consultores

El regulador amplia l'expedient obert al febrer a 23 consultores per repartir-se contractes amb ofertes fictícies

edifici_CNMC_b_jordi_surroca

edifici_CNMC_b_jordi_surroca

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La de CNMC amplia el càrtel de les consultores. El mes de febrer passat, l’organisme de competència va obrir un expedient a 25 consultores i vuit directius per repartir-se el mercat a través de la presentaciód’ofertes fictícies per presentar-se de forma concertada a licitacions, públiques i privades, entre els anys 2009 i 2018. Un repartiment que incloïa noms propis com Deloitte, Price Waterhouse & Coopers (PwC) o l’espanyola Indra, als quals ara s’afegeixen 11 empreses més, entre les quals, KPMG i Everis, i dos directius.

L’origen de l’obertura d’aquesta causa va sorgir després d’una investigació del’Autoritat Basca de Competència sobre un possible repartiment de contractes de serveis de consultoria en l’administració pública d’aquesta comunitat. Un fet que va portar a l’inici d’una investigació de l’organisme nacional i que va suposar diverses inspeccions a les seus de Deloitte, Idom Engineering Arquitecture, PwC i Regi Plus Consultoria, el mes d’octubre, així com la posterior obertura de l’expedient. Segons Competència, al juliol es van tornar a realitzar noves inspeccions a les seus de diverses empreses que van portar a la seva ampliació.

En concret, la CNMC ha inclòs a l’expedient Everis Spain, Factor Idees Integral Services, Gaps Politica i Societat, The City Transformation Agency, Hidria, Ciencia, Ambient i Desenvolupament, Indra Business Consulting, KPMG Assessors i Uliker. També dos directius de l’empresa Pa Consulting Surcursal Espanya.

En total, 36 empreses estan sent investigades per suposades manipulacions de concursos. Les empreses prèviament expedientades van ser Abay Analistas Económicos, Altia Consultores i la seva matriu Boxleo TIC, BmasiI Strategy, Competitividad Desarrollo e Innovación, Consultores de Políticas Comunitarias, Deloitte Consulting, Deloitte Financial Advisory i la seva matriu Deloitte Financial Advisory, Gestiona XXI Consulting, Gizarpro, Idom Consulting, Engineering, Architecture i la seva matriu Idom, Indra Sistemas, Innovisions 21, Oesia Networks i la seva matriu Heisenberg 2014, Pa Consulting Services Limited Sucursal a Espanya i la seva matriu Pa Consulting Services Limited, Price Waterhouse & Coopers Asesores De Negocios, Red2Red Consultors, Regi Plus Consultoria, T-Systems ITC Iberia i la seva matriu T-Systems International GmbH, i 97 S&F.

Notícies relacionades

A més de directius de les companyies BmasiI Strategy, Deloitte Consulting, Idom Consulting, Engineering, Architecture, Innovisions 21, 97 S&F, Price Waterhouse & Coopers Asesores De Negocios, Regi Plus Consultoria i Red2Red Consultores.

La CNMC recorda que l’ampliació de la incoació no prejutja el resultat final de la investigació, mentre afegeix que els acords entre competidors constitueixen una infracció molt greu de la legislació de competència i poden comportar multes de fins al 10% del volum de negocis total de les empreses infractores.

Temes:

Competència