Troba el teu habitatge a barcelona

evolució del mercat immobiliari

Les vendes de vivenda de segona mà es concentren en els 400.000 euros

La major part de les transaccions a Barcelona i altres municipis de l'àrea el 2018 es van realitzar entorn d'aquesta xifra

pisos

pisos

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La convergència cap als 400.000 euros en les operacions de compravenda de vivenda de segona mà a Barcelona i el seu entorn és acusada. La major part de les transaccions que es van realitzar en el 2018 a la capital catalana oscil·laven entre els 300.000 euros i els 450.000 euros, segons un estudi realitzat per Amat Inmobiliaris en el qual es comptabilitzen totes les operacions realitzades per la immobiliària en aquest exercici. “No s’han produït grans canvis respecte a aquest valor”, posa de manifest la firma immobiliària. “La diferència més gran és que el percentatge d’operacions realitzades en aquesta franja han crescut fins a suposar el 52% de totes les operacions realitzades”. 

Amat Inmobiliria és una de les societats que més operacions de compravenda i lloguer realitza en els mercats de Barcelona, Sant Cugat i Sant Just Desvern. Pel que fa a Barcelona, la firma destaca que la franja de preus més elevada, per sobre dels 450.000 euros “s’ha mantingut estable en els últims tres anys”, mentre que la franja més baixa (operacions inferiors als 300.000 euros) va ser la que més va retrocedir durant el passat exercici.

Les dades del 2018 no són gaire diferents delsregistrats en el primer semestre d’aquest any, tot i que Guifré Homedesdirector general d’Amat Inmobiliaris, destaca que a l’augmentar el nombre d’operacions realitzades el 2019, els preus mitjans també s’han mogut una mica a la baixa. “El preu mitjà s’ha situat aquest any entre els300.000 i els 400.000 euros”, destaca. “Aquest és l’estàndard que està bastant relacionat amb l’increment de les operacions realitzades per compradors locals”, assegura, i recorda que des del 2016, amb la recuperació d’aquests compradors de forma significativa, el preu mitjà se centra en aquests valors.

Compradors estrangers

El fet que en els anys anteriors els preus mitjans fossin més elevats “és bàsicament perquè hi havia moltes menys vendes i les dominaven en molts casos compradors estrangers a preus més alts”, afirma. Malgrat tot, Barcelona registra un preu mitjà més baix que les altres dues poblacions durant aquest any. “Per a nosaltres és un mercat més heterogeni amb molta més dispersió de preus, que poden fer pujar i baixar la mitjana”. En canvi, a Sant Cugat i Sant Just, són mercats més homogenis en preu mitjà alt. “A Sant Cugat la mitjana ha pujat perquè hem tingut l’encert de vendre diversos immobles de preus molt elevats que han fet pujar la mitjana”, precisa Homedes.

El cert és que l’evolució dels preus de la vivenda de segona mà en les àrees on opera la firma han seguit mostrant una tendència a l’alça, tot i que l’evolució ha resultat diferent en cada una d’elles. A Barcelona, la tendència ascendent es va mantenir el 2018, tot i que hi ha districtes on van baixar. Aquesta circumstància es veu molt condicionada per l’oferta i les vendes realitzades a cada una d’aquestes zones. La mitjana de la ciutat durant el passat exercici va ser de 4.400 euros per metre quadrat, la qual cosa significa que una vivenda de 90 metres es va vendre en una mitjana de 396.000 euros. El preu màxim de venda en aquell període va ser de 6.700 euros per metre quadrat (a la zona de Pedralbes), la qual cosa implica un preu mitjà de 600.000 euros.

Tendència alcista pronunciada

Notícies relacionades

A Sant Cugat, per la seva part, la tendència alcista dels preus de segona mà “es continua pronunciant significativament”. La mitjana de venda en aquesta ciutat va incrementar el 14% el 2018, tot i que la immobiliària destaca que “la forquilla de repercussió s’ha comprimit respecte a altres anys” entorn dels 4.000 euros per metre quadrat. El preu màxim es va situar en els 5.600 euros.

A Sant Just Desvern, la tendència a l’alça s’ha mantingut, tot i que de forma més moderada, amb un increment del 5% de mitjana. La repercussió mitjana dels preus es va situar en els 3.200 euros per metre quadrat i el preu més elevat en els 5.200 euros. Sant Just és una de les poblacions de la zona amb preus més elevats. De fet, en les poblacions més properes els preus de repercussió són una mica inferiors. A Esplugues de Llobretat, 2.700 euros per metre quadrat; a Sant Feliu de Llobregat, 2.400 euros i a San Joan Despí, 3.000 euros.