DECORACIÓ

Ikea genera un impacte de més de 1.000 milions d'euros a l'any a Espanya

Un estudi ressalta que la firma genera 18.000 llocs de treball directes i indirectes

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La companyia sueca de mobles i decoració Ikea té un impacte en l’economia espanyola d’1.057,7 milions d’euros a l’any a través de compres a proveïdorssous salaris impostos.

En termes d’ocupació, la companyia sueca representa el 0,1% de l’ocupació total al territori nacional amb un total de 18.129 llocs de treball, dels quals el 48% es generen de forma directa; el 41%, indirectes i induïts l’11%, segons un estudi de l’impacte socioeconòmic d’Ikea a tot Espanya realitzat per la consultora KPMG al qual ha tingut accés Europa Press.

En aquest sentit, un dels indicadors contrastats és el valor multiplicador que té Ikea en l’economia, que és de 2,14. Per cada euro que fa servir a pagar sous i salaris o realitzar compres a proveïdors, aquests contribueixen a generar un total 2,14 euros en el conjunt de l’economia tenint en compte l’efecte indirecte i induït. Un efecte multiplicador superior al de les telecomunicacions o el transport terrestre.

Per a la companyia, la clau d’aquest impacte en l’economia a nivell nacional són els clients, un total de 17,7 milions a l’any.

Referent a visitants rep 40,5 milions de visitants anuals.

Notícies relacionades

A més, cada client també contribueix a generar un efecte dinamitzador de l’economia de 59,85 euros a través de l’efecte directe, indirecte i induït de l’activitat d’Ikea, la qual cosa en el conjunt de clients suposa 2,9 milions d’euros diaris*. En aquest sentit, l’efecte dinamitzador associat a l’activitat de la companyia equival al 0,1% del PIB espanyol.

L’impacte fiscal d’Ikea a Espanya és de 396,9 milions d’euros anuals a través tant d’impostos suportats com recaptats. En particular, l’IVA recaptat suposa el 0,43% de tot l’IVA recaptat per l’administració; i les cotitzacions i retencions associades als sous i salaris suposen el 0,04% de les cotitzacions socials i el 0,03% de l’IRPF recaptats per l’administració.

Temes:

Ikea