guerra comercial

La producció alemanya cau i apunta a la frenada de la "locomotora europea"

La inestabilitat s'apodera de Wall Street i Trump insisteix a la Fed perquè abaixi els tipus més i més ràpidament

zentauroepp49342224 a television screen on the floor of the new york stock excha190807173856

zentauroepp49342224 a television screen on the floor of the new york stock excha190807173856 / Richard Drew

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La producció industrial d’Alemanya va registrar el mes de juny passat una caiguda del 5,2% respecte del mateix mes de l’any anterior, cosa que va empitjorar el descens interanual del 4,4% observat el mes anterior i que representa el retrocés més gran des de finals del 2009 i constata la frenada de la 'locomotora europea', anticipant una contracció del PIB alemany en el segon trimestre de l’any.

En comparació amb el mes de maig, la producció industrial d’Alemanya va registrar al juny una caiguda de l’1,5%, després de pujar un 0,1% el mes anterior. La producció industrial alemanya, sense comptar amb l’energia i la construcció, va registrar al juny un retrocés de l’1,8%. En el cas de la producció de béns intermedis es va registrar una baixada del 2%, mentre que la producció de béns de capital va retrocedir un 1,8% i la de béns de consum un 1,4%.

Per la seva banda, la producció d’energia va experimentar una caiguda de l’1,6% al juny, mentre que la producció del sector de la construcció es va incrementar un 0,3%. "Qualificaríem l’informe de producció industrial de devastador, sense un costat positiu", assenyala Carsten Brzeski, economista en cap d’ING Alemanya, per a qui les dades mostren la necessitat de preparar-se "per a la contracció de l’economia alemanya en el segon trimestre, tret que les exportacions portin una sorpresa inesperada".

La borsa aguanta

Notícies relacionades

Amb tot, la borsa alemanya va mantenir relativament el tipus, malgrat que la divulgació de la dada va coincidir amb una profunda caiguda de Wall Street, el principal índex del qual va arribar a cedir fins al 2%, tot i que posteriorment va alleugerir les pèrdues. Els mercats europeus, en general, van aconseguir mantenir-se en positiu, tot i que acumulen pèrdues setmanals, principalment provocades per la guerra comercial Xina-EUA i l’entrada dels inversors al mercat de bons a la recerca de 'paradisos segurs’.

La incertesa per l’efecte que tindrà aquest enfrontament no s’ha acabat. Sobretot si tenim en compte que el president dels EUA, Donald Trump, s’encarrega d’afegir llenya al foc.  A menys d’una hora de l’obertura de la sessió, va enviar tres missatges per carregar contra un altre dels seus objectius preferits. “El nostre problema no és Xina”, afirma, “el nostre problema és la Reserva Federal que és massa orgullosa a l’admetre el seu error”. El president dels EUA torna a pressionar perquè la retallada de tipus sigui "més gran" i "més ràpida". La Fed ja va rebaixar el preu del diner fa una setmana un quart de punt, a una banda entre el 2% i el 2,25%. Però el republicà esperava una acció més contundent. 

Temes:

Mercats