FINANCES PÚBLIQUES

Hisenda recapta el 2% més en la lluita contra el frau fiscal

L'Agència Tributària aconsegueix trencar la tendència a la baixa dels anys 2016 i 2017

Les actuacions de control van créixer el 6% i el deute pendent va baixar el 17%

renta

renta

2
Es llegeix en minuts
P. A.

L’Estat va aconseguir trencar l’any passat la tendència de caiguda en la recaptació per la lluita contra el frau fiscal. Després de dos exercicis de descensos,l’Agència Tributària  va obtenir 15.088,97 milions d’euros el 2019, 296 milions i el 2% més que l’any anterior. Es tracta de la segona xifra històrica més gran després dels 15.664 milions del 2015, quan es van produir diverses liquidacions extraordinàries a grans empreses.

Amb cinc mesos de retard respecte a l’habitual, l’organisme dependent del Ministeri d’Hisenda ha informat aquest dimecres que el nombre d’actuacions de control es va incrementar el 6%, dels 1,44 milions als 1,53 milions, de les quals 27.618 van estar dirigides a grans empreses i patrimonis i a combatre l’economia submergida. El deute pendent de cobrament es va situar en 41.627,68 milions d’euros, el 17,12% menys. 

En declaracions a les agències de notícies, la ministra María Jesús Montero s’ha mostrat satisfeta per les dades i ha assegurat que l’augment respon que l’administració tributària està destinant gran part dels seus recursos al frau “més sofisticat”. A més, ha assegurat que si es forma Govern reprendrà l’anunciada llei contra el frau, un projecte que va presentar a l’octubre i amb el qual preveia incrementar la recaptació en 828 milions amb una ampliació de plantilla de 200 funcionaris i mesures com la prohibició de les amnisties fiscals o la reducció del límit dels pagaments en efectiu entre empresaris de 2.500 a 1.000 euros. En el frustrat projecte de pressupostos per al 20019 ja es projectava un increment dels ingressos de 500 milions.

Autònoms

Notícies relacionades

Montero també ha assegurat que “no hi ha cap campanya dirigida a cap col·lectiu en concret” i ha afirmat que els autònoms compten amb la “protecció” del Govern en matèria de drets i prestacions. Ha sortit així al pas de l’associació de tècnics d’Hisenda, Gestha, que fa uns dies va mostrar la seva sospita que hi hagi “motius ocults” en què més d’1,5 milions d’autònoms, gairebé la meitat del col·lectiu, declarin guanyar menys de 12.000 euros anuals i que uns tres milions d’empleats de treballadors pel seu compte declarin més ingressos que els seus propis caps.

La ministra, així mateix, ha destacat l’“encertada” creació l’any passat de la unitat de control de grans patrimonis, que coordina el seguiment d’uns 170.000 contribuents. Les actuacions dels inspectors han permès aflorar un deute amb el fisc de 347,5 milions d’euros a través de 494 expedients. Hisenda també ha destacat les regularitzacions practicades a grans multinacionals tecnològiques, que han suposat un increment de bases imposables a Espanya de 1.500 milions d’euros i l’ingrés de 400 milions, així com que les successives campanyes d’avisos en dades fiscals sobre lloguers han incrementat en 122.000 el nombre de declarants i han generat un eixamplament de bases imposables de més de 1.300 milions d’euros.

Temes:

Frau fiscal