guerra comercial

La Xina debilita el iuan en resposta a l'amenaça d'aranzels de Trump

Washington acusa el Govern xinès de "manipulació de la moneda"

Pequín anuncia la suspensió de la compra de productes agrícoles als EUA

china-reuters-mexico

china-reuters-mexico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La guerra comercial que enfronta els EUA amb la Xina i altres països amenaça a convertir-se, a més, en una guerra de divises. La Xina va deixar que el iuan es debilités ahir més enllà del nivell psicològic de set dòlars, cosa que no passava des del 2008. El ministre de Comerç xinès, a més, va anunciar que deixaria de comprar productes agrícoles nord-americans i que la Xina no descartarà imposar aranzels d’importació als productes agrícoles nord-americans que es van comprar després del 3 d’agost, cosa que afegeix llenya al foc d’una guerra comercial que empitjora amb els Estats Units.

La forta caiguda de l’1,4% en el iuan es produeix dies després que el president dels Estat Units, Donald Trump, sorprengués els mercats financers al prometre imposar aranzels del 10% als 300.000 milions restants d’importacions xineses des de l’1 de setembre i trenqués abruptament un breu alto el foc en una contundent guerra comercial que va interrompre les cadenes de subministrament mundials i Amenaces d’alentir el creixement.

Trump va acusar ahir Pequín de manipular la seva moneda. “La Xina va abaixar el preu de la seva divisa a un mínim històric. Es diu ‘manipulació de la moneda’. ¿Estàs escoltant Reserva Federal? ¡Això és una violació important que debilitarà enormement la Xina amb el temps!”, va tuitejar. En tot cas, la resposta es va notar més a casa que a fora, ja que el Dow Jones de Wall Street va caure més de 700 punts en un vendaval de vendes en la jornada d’aquest dilluns. El Nasdaq Composite va caure un 3,4%, les pèrdues diàries més grans des del desembre. Els moviments van ser semblants a la volatilitat que va assetjar els mercats al maig, quan les tensions entre les dues superpotències van augmentar després que la Xina renegués dels elements clau d’un acord comercial.

Noves hostilitats

Trump no va revelar cap resposta específica dels Estats Units. Alguns analistes han apuntat que el moviment del iuan podria desencadenar un nou front perillós en les hostilitats comercials: una guerra de divises. 

Notícies relacionades

El Banc Popular de la Xina va proporcionar l’impuls inicial per a la caiguda del iuan a l’establir una taxa diària per a la moneda en el seu nivell més feble en vuit mesos i debilitar una llarga defensa que ha mantingut el iuan per sobre dels set dòlars. La mesura es va fer amb la benedicció dels responsables polítics que consideren les preocupacions del mercat entorn de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units i el seu efecte sobre el debilitament del creixement econòmic de la Xina.