JUANMA LÓPEZ I MARIANO AGUILAR

Dos exjugadors de l'Atlètic, principals investigats per frau en el futbol

Hisenda investiga un fons d'inversió que podria haver defraudat més de quatre milions d'euros

juanma-lopez-cortada

juanma-lopez-cortada

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els exjugadors de l’Atlètic de Madrid Juanma López Mariano Aguilar són els principals investigats en la trama que podria haver defraudat més de quatre milions a través d’un fons d’inversió del qual són representants i que es dedicava a la compra de drets de futbolistes i préstecs a clubs

Segons han indicat fonts de la investigació i l’Audiència Nacional en un comunicat, l’operació batejada com aDean, centra les seves indagacions en el fons d’inversió Doyen Sports Investment Limited i investiga el seu administrador Nelio Freire Lucas per un delicte contra la Hisenda Pública.

Per aquest mateix delicte i per un altre de blanqueig de capitals també s’investiga els exfutbolistes Mariano Aguilar i Juan Manuel López, com a representants de la branca espanyola de Doyen. També figuren en el procediment obert la parella de López, Rocío del Carmen Sánchez, i Miguel, germà d’Aguilar

A tots cinc se’ls acusa de no tributar a Espanya els rendiments derivats d’operacions de compra de drets econòmics de jugadors de futbol i de la concessió de préstecs a diversos clubs, i estan citats a declarar com a investigats aquest dijous i divendres davant del titular del Jutjat Central d’Instrucció número cinc de l’Audiència Nacional, José de la Mata.

Operació Dean

De la Mata és qui ha coordinat l’operació Dean, desenvolupada aquest dimarts per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i personal de l’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF) de l’Agència Tributària després del qual a començaments del 2018 la Fiscalia Anticorrupció iniciés les indagacions i presentés una querella que el jutge ha admès.

Com a part de les actuacions, els agents han requerit a alguns clubs de futbol i organismes informació com són el Getafe, l’Atlètic de Madrid, el Sevilla, el València, el Granada, el Cadis, l’Sporting de Gijón, l’Elx, la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i la Lliga de Futbol Professional (LFP). Cap de les entitats esmentades està investigada en aquest procediment. 

En la interlocutòria d’admissió de la querella de la fiscalia, el jutge explica que Doyen és un fons d’inversió ambcapital de 100 milions d’eurosconstituït el 2011, ambdomicili de Maltai l’activitat del qual consisteix en operacions de compra de drets econòmics de jugadors i la concessió de préstecs a clubs. 

L’instructor apunta que la querella de la Fiscalia identifica operacions d’adquisició de drets de Gilavogui a l’Atlètic de Madrid i préstec de 2,5 milions; venda de drets econòmics de Falcao i assistència financera al mateix club; compra de drets econòmics de jugadors del Sporting de Gijón; compra del 50% de drets econòmics de Miroslav Stepanovic i Kondogbia o del 20% de Babá, entre d’altres.

Beneficis del fons

Per aquest concepte, indica la interlocutòria, de manera indiciària Doyen va obtenir el 2013 un benefici de 17,8 milions d’euros; el 2014, 1,9 milions; el 2015, 624.322,35 euros, i el 2016, 217.941,83 euros.

Quant a les operacions de préstec, s’han identificat 2,5 milions a l’Atlètic de Madrid i a l’Sporting de Gijón; 3,65 milions al Sevilla; 3,5 milions al Getafe, i mig milió a l’expresident del Sevilla José María del Nido. Per tant, el benefici obtingut pel fons va ser d’1,1 milions el 2013, 224.324,37 euros el 2014 i 75.000 el 2015.

Amb la suma de les dues partides i només amb les operacions realitzades a Espanya, indica la interlocutòria, el 2013 el fons va obtenir unsingressos totalsde més de 19 milions d’euros: el 2014, de 2,1 milions; el 2015, de 699.322 euros, i el 2016, de 217.914.

Només el 2013, els beneficis de la trama van superar els 15 milions d’euros i la quota tributària defraudada seria de 4.583.648 euros, sense perjudici que aflorin nous ingressos no computats, tant el 2013 com en altres períodes impositius, conclou el magistrat.

Domicili a Malta

De la Mata conclou que Doyen Sports Limited va comptar amb un establiment permanent a Espanya que ha provat d’ocultar simulant que la seva gestió es feia des de Malta.

Aquest fons rebia com a contraprestació a realitzar pel club finançat no només el cobrament dels interessos pel capital prestat, sinó un percentatge de l’eventual futura venda del futbolista que necessàriament havia de dur a terme l’entitat al rebre una oferta que complís les condicions previstes al celebrar l’inicial contracte de préstec.

Aquests acords denominats TPO (Third Party Ownership) van ser prohibits per la FIFA l’abril del 2015. A partir d’aquesta data Doyen va mantenir la vigència dels esmentats contractes formalitzats fins aleshores i va seguir gestionant els drets d’imatge i concedint nous préstecs a clubs de futbol professional.

Aguilar i López, líders de la trama

Dins de la seva operativa, s’apunta que la branca espanyola del fons es troba liderada per dos homes de confiança, Mariano Aguilar i Juan Manuel López Martínez, tots dos mitjancers, que resideixen a Espanya, on es reuneixen amb els directius de Doyen i on realitzen les negociacions amb els clubs de futbol, tot i que hagin ocultat en diferents moments que resideixen a la Gran Bretanya o Suïssa, així com la seva renda i patrimoni.

Notícies relacionades

Tots dos, juntament amb l’administrador de Doyen, Nelio Freire Lucas, i a través de la societat Assets 4 Sports –posteriorment substituïda per la societat maltesa Vela Management– han arribat a representar i negociar en nom del fons els fitxatges més grans del futbol, i s’han embutxacat per això importants quantitats.

La resolució detalla que el Grup Doyen no va presentar cap declaració en territori espanyol, malgrat "la seva estreta vinculació econòmica a aquest" fins a les filtracions de Football Leaks, quan a partir del 2015 comença a dipositar al Registre Mercantil els seus comptes anuals dels exercicis 2011 i successius.