energia

Iberdrola rep finançament 'verd' del BEI i l'ICO per 285 milions

Els recursos es destinaran a la macroplanta solar fotovoltaica Núñez de Balboa, a Extremadura

2
Es llegeix en minuts

Iberdrola ha subscrit amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) il’Institut de Crèdit Oficial (ICO) un acord de finançament ‘verd’ per un import total de 285 milions d’euros per al desenvolupament del seumegaprojecte solar fotovoltaic Núñez de Balboa (Extremadura), van informar en un comunicat conjunt.

En concret, l’acord, rubricat a Madrid pel president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, amb la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, i el president de l’ICO, José Carlos de Quevedo, suposa l’aportació de 145 milions d’euros per l’entitat europea i de fins a 140 milions d’euros per l’entitat pública per a aquest projecte de renovables de la companyia, la inversió del qual total assolirà els 290 milions d’euros.

En l’acte de la firma, Galán va assenyalar que amb aquest nou acord s’assegura la inversió en Núñez de Balboa i l’energètica "continua avançant en l’objectiu de triplicar la seva capacitat eòlica i solar a Espanya per a l’any 2030".

A més, va remarcar que el finançament subscrit amb el BEI i l’ICO està en línia, "amb l’aposta d’Iberdrola per un model energètic sostenible que permeti la transició cap a una economia baixa en carboni".

Mentrestant, la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, es va mostrar "molt satisfeta" de recolzar un projecte que "reforçarà el lideratge espanyol i europeu en la transició cap a una economia de baixes emissions".

"La nostra participació demostra el fort compromís del BEI amb l’acció a favor del clima. El banc de la UE és el finançador multilateral més gran de projectes que contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic, recolzant projectes que, com a aquest, redueixen les emissions contaminants mentre generen creixement econòmic i ocupació", va dir.

Per la seva part, el president de l’ICO, José Carlos García de Quevedo, va destacar que aquesta operació "consolida el recolzament al finançament d’inversions en matèria d’eficiència energètica o que fomentin la producció d’energia a partir de fonts renovables i no contaminants".

"Aquest finançament s’emmarca dins de l’estratègia global del Grup ICO, a l’incloure criteris de sostenibilitat en el desenvolupament de la seva activitat", va dir.

Situat entre els municipis de Badajoz d’Usagre, Hinojosa del Valle i Bienvenida, la planta extremenya de Núñez de Balboa és, amb una superfície propera a les 1.000 hectàrees i amb una potència total de 500 megawatts (MW), la planta fotovoltaica més gran en construcció d’Europa.

La seva posada en funcionament està prevista per al 2020 i en aquesta fase de construcció donarà ocupació a més de 1.000 persones. El projecte inclou a més el desenvolupament de tota la infraestructura necessària per portar l’energia produïda a la xarxa de distribució elèctrica.

Aquesta operació conjunta entre el BEI i l’ICO se suma als dos préstecs verds firmats recentment per Iberdrola amb les entitats per finançar el gran complex hidroelèctric del Tâmega, a Portugal.

Notícies relacionades

L’energètica és l’emissor de bons verds més gran a nivell empresa al món, amb un import total d’aquest tipus de bons emesos pròxim als 10.000 milions d’euros.

Així mateix, també ha sigut pionera en la subscripció de préstecs verds, amb la firma el febrer del 2017 amb el BBVA del primer per a una companyia energètica i, l’abril del 2018, a Mèxic, de la primera operació d’aquest tipus feta a l’Amèrica Llatina, per imports de 500 milions d’euros i 400 milions de dòlars, respectivament.