CLATELLADA A UNA SOCIETAT PÚBLICA

El Banc d'Espanya estudia sancionar Avalmadrid, els seus consellers i a la Conselleria d'Economia per «negligència»

L'expedient es troba en fase d'al·legacions

undefined10239051 edificio banco de espaa181203094939

undefined10239051 edificio banco de espaa181203094939 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts

El Banc d’Espanya pretén sancionar Avalmadrid a persones que han format part del seu consell d’administració i que han tingut el càrrec del director general i a la Conselleria d’Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid per “negligència”. En concret, l’organisme supervisor proposa una sanció de 100.000 euros a Avalmadrid i una de 50.000 euros a la Conselleria d’Economia i Hisenda, mentre que les sancions dels càrrecs d’administració i direcció es determinaran cas per cas, i podran presentar al·legacions tots els expedientats.

En concret, s’enfronten a sancions Jesús Alejandro Vidart Anchía, José María Rotellar García (exviceconseller d’Hisenda), Manuel Beltrán Pedreira, Juan Ignacio Iranzo Martín, Valentín Bote Álvarez-Carrasco, Pedro Irigoyen Barja, Alfonso Carcasona García, Fernando Rodríguez Sousa, Jesús Martínez Sanz, Juan Pablo Lázaro Montero de Espinosa (expresident de CEIM), Juan Luis Fernández-Rubíes Lillo i Jorge Morán Santor.

Entre els expedientats també hi ha la Cambra de Comerç i Indústria de Madrid, CEIM i altres entitats, segons l’expedient a què ha tingut accés Europa Press i ha sigut avançat per la Cadena SER.

L’origen del procediment és una visita d’inspecció del Banc d’Espanya a Avalmadrid l’any 2012, quan es va constatar la necessitat d’aplicar una política creditícia que reduís la concentració de riscos, així com de millorar els procediments de seguiment del risc.

El Banc d’Espanya va emetre un informe amb requeriments sobre les dues qüestions que l’entitat va respondre mitjançant carta, en la qual es va comprometre a implementar mesures a partir de l’1 de gener de 2013, si bé no ho va fer fins a l’octubre de 2014 en el cas de la concentració de riscos, i fins i tot almenys el 21 de juny de 2018 quant al seguiment del risc.

Entre les deficiències en el seguiment del risc, el Banc d’Espanya assenyala que la revisió de riscos no s’efectua amb la periodicitat establerta o que als informes no hi ha conclusions ni decisions clares, entre d’altres.

El supervisor considera les infraccions comeses com a “greus” tot i que les sancions que proposa són a la part baixa de la forquilla possible, sense haver apreciat existència de dol, però sí de “negligència”.

Notícies relacionades

El president de CEIM, Miguel Garrido, s’ha pronunciat sobre això en declaracions als mitjans en una reunió amb sindicats, però s’ha limitat a dir que els serveis jurídics ho estan estudiant.

També ha recordat que es tracta d’una proposta de sanció per part del Banc d’Espanya “sobre la qual hi ha al·legacions”, i ha dit que suposa que els afectats al·legaran.