sector financer

El Banc d'Espanya insta la banca a reprendre el dividend en accions

El supervisor assegura que evitarà la venda de deute d'alt risc als estalviadors

La subgovernadora avisa que vigilarà que les fusions no provoquin nous problemes

rosas44501400 margarita delgado subgobernadora banco de espana190321162808

rosas44501400 margarita delgado subgobernadora banco de espana190321162808

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Fa mesos que el Banc d’Espanya reclama a les entitats financeres que destinin un percentatge més elevat dels beneficis a reforçar el seucapital. La subgovernadora, Margarita Delgado, va advertir fa uns dies als bancs que els seus dividends han de ser "molt discrets" i aquest dimecres ha fet un pas més. La número dos del supervisor ha instat el sector a plantejar-se reprendre la política de 'scrip dividend' que va utilitzar en els pitjors anys de la crisi. És a dir, retribuir els accionistes mitjançantl’entrega de noves accions emeses en comptes de fer-ho exclusivament en efectiu.

"Aquesta política permet unir la retribució necessària del capital amb la seva generació orgànica, si bé porta inevitablement una certa dilució del benefici per acció, com d’altra banda passa sempre que es fan ampliacions de capital. És responsabilitat de cada entitat valorar aquests aspectes a l’hora de fixar la política de retribució a l’accionista", ha advertit en unes jornades de KPMG, després d’insistir que "hi ha una rigidesa excessiva en el repartiment de dividends, que han funcionat més com una retribució fixa que com un veritable repartiment del rendiment, variable, de cada exercici".

Delgado ha recordat que els bancs espanyols presenten un nivell de capital inferior a la mitjana europea i s’enfronten al repte de complir els nous requisits de solvència derivats de la normativa internacional Basilea III, així com els requeriments europeus de comptar amb passius que absorbeixin pèrdues i limitin la necessitat d’ajuts públics en cas de fallida (MREL). En relació amb això últim, ha advertit al sector que el deute que ha d’emetre per complir-lo no és adequat per a petits inversors minoristes, tal com demostra el cas de les preferents. "El Banc d’Espanya està decidit a evitar que aquesta mena de situacions del passat es tornin a produir; no hem de tornar a caure en els mateixos errors", ha afirmat.

Queixes injustes

La subgovernadora també ha desestimat les crítiques del sector per l’augment dels requisits de capital. "Voldria fer èmfasi que un nivell de capital elevat no és una debilitat, ni un desavantatge. Pot sonar com una broma el que acabo de dir, però la realitat és que algú que llegís per primera vegada algunes manifestacions podria arribar a la conclusió que elevar els nivells de solvència porta tota mena de problemes", va dir retraient als banquers les seves queixes públiques i privades. 

En aquesta línia, els ha retret que els bancs espanyols hagin reforçat la seva solvència menys que els europeus des que el Banc Central Europeu (BCE) va assumir la supervisió del sistema financer comunitari el 2014: "Em pregunto què pensaran les entitats de la resta de països de l’eurozona que sí que han reforçat significativament les seves ràtios de capital". També ha insinuat que el Banc d’Espanya podria activar pròximament el matalàs obligatori de capital per afrontar futures crisis, ja que Espanya és un dels pocs països que encara no ho ha fet.

Lupa a les fusions

Notícies relacionades

Delgado també ha alertat que les entitats més petites, amb poca presència en els mercats de capitals i amb una major orientació cap als petits estalviadors, tindran més problemes per complir els requisits de capital. Les fusions, ha afegit, continuen sent una via per guanyar eficiència i rendibilitat, però "són operacions molt complexes i el pla de negoci s’ha de valorar adequadament", fet que explica que algunes fusions anunciades es trenquin o que d’altres portin problemes d’integració durant anys. 

"La nostra feina en un entorn com l’actual és assegurar-nos que qualsevol procés de fusió porti a la creació d’una entitat més solvent, amb un model de negoci sòlid, que permeti reduir costos estructurals i, en definitiva, generi valor en el seu conjunt", ha afirmat. Com sempre, a més, ha afegit que "pot continuar existint un cert marge" per continuar reduint costos (oficines i plantilla), si bé "els guanys d’eficiència addicional sembla que estan molt lligats a l’anomenada transformació tecnològica".