CONSELL CATALÀ DE L'EMPRESA

La Generalitat proposa una finestreta única per afrontar la crisi de l'automòbil

La consellera Chacón convoca la patronal i els sindicats per impulsar una Oficina de Transformació de la Indústria de la Mobilitat

La caiguda dràstica de les exportacions anuncia un impacte elevat en l'ocupació en el sector de l'automoció i en d'altres de relacionats

chacn

chacn

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els senyals d’alarma en el sector de l’automòbil són múltiples i el Departament d’Empresa i Coneixement va donar ahir el tret de sortida a la creació d’una Oficina de Transformació de la Indústria de la Mobilitat. La consellera del ram, Àngels Chacón, va descriure la proposta plantejada davant la comissió permanent del Consell Català de l’Empresa com una "mesura urgent" davant d’una situació "de gran impacte" per a Catalunya en els pròxims anys, per la previsible caiguda de les vendes d’automòbils i el seu impacte en el teixit industrial català. 

Chacón va remarcar la necessitat de comptar com més aviat millor amb un pla davant de la nova mobilitat perquè «si no actuem ara, potser sí que d’aquí poc temps ho hauríem de lamentar». Conscient que el sector està sotmès a canvis disruptius que poden amenaçar llocs de treball, la consellera va assegurar que la prioritat és el manteniment de l’ocupació i la supervivència de les empreses "que es poden veure afectades per la transformació del sector".

La reunió dels representants de les patronals (Foment i Pimec) i dels sindicats (CCOO i la UGT) es va prolongar una mica més del que estava previst perquè era un retrobament. Un dels primers objectius és calibrar els llocs de treball que estan en perill. En estimacions anteriors s’ha arribat a parlar d’uns 100.000 llocs de treball en risc directe, dels 143.000 que té el sector (directes i indirectes). "Hem de definir les empreses que formen part del sector i quins productes fan i determinar el nivell de risc laboral que suposa el canvi tecnològic actual", va explicar Chacón. La facturació agregada del sector és de l’ordre dels 23.800 milions d’euros a Catalunya, entorn del 10% del PIB. 

Port de Barcelona ja detecta una caiguda de les exportacions superior al 10% en el sector de l’automòbil, que representa entorn del 23% de les exportacions espanyoles.

Notícies relacionades

La consellera va remarcar que el seu desig és "prioritzar l’ocupació", però que és necessari avançar-se a les tendències del mercat i oferir sortides tant a les empreses com als treballadors. L’Oficina de Transformació hauria de ser, segons la seva opinió, un "acompanyament a les empreses" en el procés d’adaptació a les necessitats de la demanda. El Govern català està obstinat a promoure la captació d’inversions estrangeres com a via per eludir la futura crisi.

En aquesta línia s’emmarca el viatge de Chacón al Japó en els pròxims dies. A l’agenda hi figurarà l’impacte de l’electrificació dels vehicles a Nissan i les possibles inversions a fer en aquest camp a Catalunya. Chacón considera "imprescindible" el reforç dels mecanismes del mercat i l’establiment de quatre eixos fonamentals de l’acció de govern en els pròxims mesos: la innovació, la internacionalització, l’ocupació i les infraestructures de suport. S’ha acordat la creació de grups de treball específics en aquestes àrees.