assemblea General

El president de CEOE considera una bona opció anar a noves eleccions

«Potser és millor esperar a novembre per tenir un país més tranquil», afirma Garamendi

El president de la patronal evita confirmar el fitxatge de l'exministra Fátima Báñez

zentauroepp48930031 asamblea ceoe190704125142

zentauroepp48930031 asamblea ceoe190704125142 / Zipi

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Al president de la CEOE, Antonio Garamendi, no l’espanta la possibilitat d’una repetició de les eleccions generals.  Gairebé ho considera una bona opció. "Les enquestes diuen que potser s’aclaririen més les coses", ha declarat Garamendi als periodistes després d’haver clausurat l’Assemblea General de la CEOE aquest dijous a Madrid.

El cap dels empresaris estava prenent com a punt de partida de la seva reflexió la recent enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) que eleva fins a gairebé el 40% l’expectativa de vot per al PSOE.  "Potser és millor esperar fins al novembre per tenir un país més tranquil, que tenir un país més inestable a curt termini", va concloure.

Missatge a Ciutadans

Poc abans, en el seu discurs davant el plenari, havia demanat una cosa "molt senzilleta" als polítics que negocien sense èxit la formació d’un nou Govern: responsabilitat, estabilitat i moderació. "Els espanyols i les espanyoles han votat moderació i l’economia i l’empresa necessita estabilitat".

En clau interna, semblava estar dirigint el seu missatge cap al líder de Ciutadans, Albert Rivera, de qui la gran empresa esperava algun tipus de col·laboració amb el PSOE, guanyador de les últimes eleccions, per crear un Govern moderat de centreesquerra. El mateix Garamendi va advocar fa setmanes per "un Govern monocolor" del PSOE, facilitat per l’abstenció del PP i Ciutadans

No obstant, fa setmanes que Rivera rebutja aquest tipus de missatges. Ha arribat a esclatar convidant "patronal, sindicats o bancs" a crear un nou partit polític, si creuen "que el sanchisme ha de campar al seu aire".

Garamendi ha tornat a advocar, aquest dijous, per un govern estable, "tant si surt ara com més endavant", i ha afegit i ha ressaltat que, passi el que passi, la patronal no farà campanya política. “Nosaltres jugarem en el camp de joc que ens toqui en funció del Govern que tinguem”, ha remarcat.

Aturada legislativa

De moment, l’aturada legislativa que suposa l’absència de Govern es percep, des del punt de vista de la patronal, com un mal menor. “Si és per fer reformes que van en contra de la competitivitat de les empreses, potser és millor que no es legisli”, ha dit Garamendi als periodistes en clara referència a la ‘contrareforma’ laboral que podria impulsar el PSOE de la mà d’Unides Podem. 

Durant la seva intervenció prèvia davant els centenars d’assistents reunits en l’Assemblea, el president de la patronal s’ha queixat de l’elevada fiscalitat que, segons el parer de la patronal, suporta l’empresa espanyola. "La pressió fiscal empresarial: el 10,5% del PIB a Espanya, en comparació amb el 9,3% a la Unió Europea. La proporció de recaptació en empreses: el 30,4%, a Espanya; el 26,2%, a Europa. El tipus de l’impost de societats: el 25%, a Espanya; el 22,5%, a Europa. Les cotitzacions: el 30%, a Espanya; el 25%, a Europa". 

Davant aquesta realitat, Garamendi ha apel·lat a lluitar contra l’economia submergida i ha destacat que el seu pes en el PIB és d’un 22% i que aportaria 200.000 milions d’euros a les arques de l’Estat.

En l’acte de clausura, a l’auditori del Museu Reina Sofia, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha reinvidicat el compromís de la patronal amb el diàleg social. “El diàleg social és la principal infraestructura del nostre país”, ha dit.

Més presència femenina

L’Assemblea de la CEOE ha acordat aquest dijous duplicar el nombre de les seves vicepresidències, fins a 10. L’objectiu és avançar cap a l’objectiu de la paritat entre homes i dones als òrgans de decisió de la patronal i donar entrada a algunes de les noves organitzacions que s’incorporen a la CEOE.

El president, Antonio Garamendi, ha refusat confirmar el possible fitxatge de l’exministra d’Ocupació, Fátima Báñez, per a la junta directiva de la patronal. “Avui no toca”, ha dit als periodistes.

“No confirmaré ni desmentiré això de Báñez”, ha remarcat, després d’afirmar que “queda aquí” i que serà al setembre quan parli amb els vicepresidents, la junta directiva i el comitè executiu, perquè “són els que han de decidir”. “Al setembre decidirem”, ha afegit

Fins ara, l’única dona que ocupava una de les cinc vicepresidències de la CEOE era Pilar Gónzalez de Frutos (en representació d’Unespa). Les altres corresponien a Gerardo Cuerva Valdivia (Cepyme) i als representents territorials Juan Pablo Lázaro (Ceim), Salvador Navarro (CEV) i Josep Sánchez Llibre (Foment).

En concret, l’Assemblea General de la patronal ha aprovat la incorporació entre els seus socis de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), l’Associació de Línies Aèries, el Consell Empresarial del Joc, l’Associació d’Empreses del Blockchain i La Liga, entre altres entitats i organitzacions.

També s’han aprovat els canvis necessaris als estatuts per elevar el nombre de membres del comitè executiu (fins als 55, sense incloure la presidència ni les vicepresidències) o de la junta directiva (fins als 255).

Pujada de quotes

Durant la reunió, l’organització empresarial també ha donat el vistiplau a una alça de l’1,2% per a aquest any en les quotes que paguen els seus socis, després d’una dècada sense canvis. Així, a partir d’aquest any la quota se situarà en 9.515 euros anuals per vocal.

La CEOE va registrar l’any passat un benefici de 122.000 euros, davant les pèrdues de 742.000 euros registrades el 2017, i surt de ‘números vermells’ i obté així el seu segon resultat positiu des del començament de la crisi (el primer el va obtenir el 2016).

Notícies relacionades

A més, els resultats obtinguts són per sobre del que inicialment s’havia pressupostat (un benefici de 28.000 euros). Segons les dades aportades per l’organització, el 2018 es van mantenir els ingressos previstos mentre que hi va haver una reducció de les despeses pressupostades per la no realització d’alguns dels projectes pressupostats inicialment.

De cara a aquest any, la CEOE espera registrar un benefici de 147.000 euros al tancament de l’exercici.

Temes:

CEOE Patronal