activitat estratègica

El turisme nacional salvarà la temporada d'estiu, segons el sector

Els visitants estrangers han experimentat un descens d'entre el 12% i el 20%, segons les agències de viatges

zentauroepp44009912 barcelona 27 06 2018 economia para tema del d a  previsi n d180903093045

zentauroepp44009912 barcelona 27 06 2018 economia para tema del d a previsi n d180903093045 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El turisme nacional salvarà la temporada d’estiu davant la caiguda d’entre el 12% i el 20% del turisme estranger, segons estimen les agències de viatges, una tendència que també constaten els hotelers per a una temporada que comença aquest divendres la seva primera operació sortida amb reforços per terra, mar i aire.

De fet, segons el president de la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV), Rafael Gallego, l’ocupació durant aquest estiu es mantindrà respecte a les xifres del 2018, amb percentatges alts a la costa, sobretot durant el juliol i l’agost gràcies al turisme nacional.

Així, el 80% dels viatges d’espanyols són a destins del territori nacional, especialment de costa, tot i que també s’aprecia una certa tendència al nord, ha assenyalat Gallego.

Des del sector hoteler, el president de la patronal CehatJuan Molas, també ha compartit el diagnòstic de la CEAV, però ha mostrat una certa preocupació, ja que en el dia d’avui, amb l’estiu ja iniciat, cap zona té penjat el cartell de "complet", a diferència de l’any passat.

Entre les principals causes de la caiguda del turisme estranger a Espanya hi ha la recuperació de destins com Grècia, Turquia, el nord de l’Àfrica, així com la irrupció de nous llocs de moda com Israel i Jordània i, fins i tot, les bones previsions climàtiques que es donaran durant aquest estiu a Centreeuropa, tal com ha explicat Molas en declaracions a Efe.

En el cas d’Espanya, les illes i, més concretament, les Canàries són les principals perjudicades davant del retrocés del mercat alemany i nòrdic, tot i que com a dada positiva s’ha referit la recuperació del turisme a Barcelona i al mercat català després de la crisi política. 

També les agències pronostiquen un "mal estiu" a les Canàries, ja que la seva temporada alta coincideix amb l’hivern, en el qual no competeixen "amb gairebé ningú". 

"Serà una bona temporada si els mercats alemany i nòrdic, que estan una mica per sota, es normalitzen d’aquí a 15 dies", ha afirmat Molas, que cada vegada observa més que el client decideix el seu destí a última hora i no té pressa per fer la reserva.

No obstant, ha apuntat que el 40% dels espanyols que se’n volen anar de vacances ja les han reservat. Malgrat la caiguda d’alemanys i nòrdics, els hotelers han destacat que el turisme des dels EUA o Rússia presenta xifres superiors a les de l’any passat, igual com passa amb els turistes procedents de països asiàtics com la Xina, el Japó o Corea.

A més, malgrat la incertesa entorn del 'brexit', el sector no ha percebut cap estancament del mercat emissor britànic.

Notícies relacionades

El sector del càmping serà la segona oferta vacacional preferida pels espanyols per darrere dels hotels, segons la Federació Espanyola del Càmping (FEEC), que calcula una ocupació mitjana per als mesos de juliol i agost superior al 80 % i 22,5 milions de pernoctacions, xifres rècord.

De cara a aquest estiu, la despesa mitjana s’ha incrementant fins a un 2,5% per client, ha valorat Molas, que ha assenyalat que el turisme urbà està tenint molt bona acollida, amb bones xifres d’ocupació a les principals ciutats.

Temes:

Turisme