conjuntura

El Banc d'Espanya alerta de l'alentiment en el ritme de creació d'ocupació

L'economia va registrar un avanç del 0,6% en el segon trimestre, una dècima menys que en el primer

fcasals24825885 andamio170607134614

fcasals24825885 andamio170607134614

2
Es llegeix en minuts

El Banc d’Espanya assegura quel’economia espanyola està mostrant una "resistència notable", tot i que en el segon trimestre hauria crescut un desena menys que en el primer, el 0,6%, si bé alerta que l’ocupació hauria frenat el seu ritme d’avanç en gran manera, al 0,4%, tres dècimes menys.

D’acord amb l’informe trimestral de l’economia espanyola publicat aquest dijous per l’entitat, la conjuntura econòmica continua sotmesa a riscos a la baixa significatius que procedeixen d’un entorn exterior incert marcat per les tensions comercials entre els EUA la Xina, però també dels dubtes en l’àmbit intern davant de la falta de Govern.

La creació d’ocupació s’alenteix més que l’economia, que pràcticament manté el seu ritme de creixement pel dinamisme del consum, que al seu torn es recolza en la continuada millora de la situació patrimonial de les famílies i en la persistència d’unes condicions financeres folgades, a més del repunt dels salaris.

Juntament amb la fortalesa del consum de les llars, que podria haver accelerat el seu creixement al 0,5% trimestral, el dinamisme de la inversió en vivenda també hauria contribuït al creixement, tot i que l’entitat remarca que el comportament del mercat immobiliari és heterogeni, amb avanços més acusats a grans ciutats i zones costaneres.

El Banc d’Espanya té dubtes que el consum pugui continuar mantenint molt temps el vigor actual, ja que la taxa d’estalvi és a prop al seu mínim històric i el crèdit al consum apunta a una desacceleració després d’observar-se un enduriment de les condicions i una menor demanda.

A més, el creixement de la inversió empresarial ja hauria començat a contenir-se després del fort avanç registrat en el primer trimestre, fet que s’atribueix a la incertesa sobre la política econòmica que seguirà el nou Govern i als riscos que pesen sobre els intercanvis comercials exteriors.

Davant l’aportació positiva de 0,7 punts de la demanda interna (consum i inversió), el sector exterior (exportacions i importacions) hauria restat 0,2 punts a l’avanç de l’economia espanyola en el segon trimestre amb perspectives que aquest to contractiu es mantingui en els pròxims mesos.

Una de les branques que més està contribuint a llastar les vendes a l’exterior és la de l’automòbil, afectada entre altres coses per l’impacte negatiu que ha suposat la nova normativa d’emissions europees, sobretot a Alemanya, i sense que hi hagi expectatives d’una ràpida recuperació.

La debilitat del sector de l’automòbil contrasta amb la contínua millora de les exportacions de serveis turístics, que es recolza en l’augment de la despesa mitjana per turista i de les entrades de turistes estrangers.

Les importacions també estan acusant la debilitat del comerç internacional, ja que una part important de les compres a l’exterior està relacionada amb la fabricació de productes que després s’exporten.

Respecte a la inflació, el Banc d’Espanya assenyala que les pressions externes a l’alça sobre els preus són moderades, malgrat l’encariment recent del petroli.

Així mateix, destaca que els costos laborals més grans en l’àmbit intern tampoc s’estan traslladant als preus perquè els marges empresarials estan absorbint les pujades salarials.

Notícies relacionades

Sobre el dèficit recalca que els comptes de les Administracions Públiques continuen estant en desequilibri, malgrat haver-se tancat el procediment de dèficit excessiu (PDE) en el qual Espanya ha estat durant una dècada, i avisa del risc d’incompliment de les recomanacions de Brussel·les per a aquest any.

Davant d’aquesta situació planteja que s’intensifiqui la consolidació pressupostària perquè la considera necessària per augmentar la resistència de l’economia i de l’ocupació davant eventuals pertorbacions.