INICIATIVA POLÈMICA

El decret per limitar el preu dels lloguers, en suspens

Tots els grups de l'oposició rebutgen la iniciativa del Govern que es debat en el ple

L'Executiu intenta persuadir els partits perquè s'obrin a tramitar-lo com a projecte de llei

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern s’enroca a portar el decret llei que limita el preu delslloguers a l’hemicicle català per ser convalidat tot i que tots els grups de l’oposició el rebutjaran, i per això demanen que el retirin de l’ordre del dia. L’última esperança de l’Executiu, com va expressar la portaveu Meritxell Budó, és que alguns partits s’obrin a tramitar-lo via projecte de llei perquè s’hi puguin afegir esmenes de la resta de forces que, ara per ara, els donen l’esquena. 

JxCat i ERC necessiten el recolzament d’algun altre grup perquè la seva iniciativa prosperi i han intentat canviar el posicionament dels comuns i la CUP fins a poques hores abans de la votació. La consellera de Justícia, Ester Capella, es va reunir dimarts a la tarda amb els dos partits i el Sindicat de Llogaters per provar de convèncer-los, però, durant una trobada que va resultar molt complicada, segons alguns dels assistents, i no ho va aconseguir.

Segons fonts coneixedores d’aquesta trobada, els ha ofert no declarar cap zona “tensa” (aquelles que es categoritzen amb una falta acreditada de vivenda assequible) fins que s’aprovi la iniciativa per la via de projecte de llei, cosa que han declinat. La normativa redactada proposa que els preus de lloguer no puguin superar en un 10% l’índex de referència de la Generaliat a barris i ciutats amb aquesta tipificació, excepte a Barcelona, on la deixen en mans d’Ada Colau. Ara bé, contemplen excepcions que podrien elevar aquest llindar fins al 20%.

Notícies relacionades

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha insistit que “és un instrument que necessitem com a societat” i que “és millor tenir-lo que no tenir res”. El decret llei es va aprovar en el consell executiu celebrat el 21 de maig, en plena campanya electoral, i va aixecar una onada de crítiques per part d’entitats pel dret a la vivenda, perquè consideren que el límit es fixa sobre els preus que porta la “bombolla immobiliària” i que no es corresponen als ingressos de la població. A més, retreuen que no valgui per a les renovacions de contractes vigents i que no contempli sancions als propietaris. 

Sense recolzaments 

Cs i el PPC van carregar contra el decret al diagnosticar una “absoluta il·legalitat” en el contingut acollint-se a l’informe del Consell de Garanties Estatutàries, que afirma que la mesura contravé l’Estatut i la Constitució al superar l’àmbit competencial autonòmic. Els socialistes es van fixar en la “falta de diàleg” per elaborar la normativa i van assegurar que la mesura és “insuficient”. Els comuns van retreure al Govern no haver consensuat el text amb entitats socials, un extrem que també va accentuar la CUP

jregue45690364 barcelona 30 10 2018 mut de la reunio del consell executiu d190625190722

jregue45690364 barcelona 30 10 2018 mut de la reunio del consell executiu d190625190722 / ALBERT BERTRAN