Condicions laborals

La justícia europea avala que funcionaris i interins tinguin dret als mateixos plusos

Una sentència del TJUE se suma a decisions judicials prèvies del Tribunal Suprem espanyol i considera que un professor navarrès amb contracte temporal té el mateix dret a percebre complements retributius que un fix

Una dona es dirigeix a l’entrada de la seu del Tribunal Europeu de Justícia, a Luxemburg, aquest dilluns.

Una dona es dirigeix a l’entrada de la seu del Tribunal Europeu de Justícia, a Luxemburg, aquest dilluns. / AP / GEERT VANDEN WIJNGAERT

3
Es llegeix en minuts
Sílvia Martínez / Gabriel Ubieto

La justícia europea se suma al criteri manifestat fins ara per diferents magistrats espanyols, amb el Tribunal Suprem al capdavant, i considera que el personal eventual o interí de l’Administració té el mateix dret, en igualtat de condicions, a cobrar complements retributius que el personal fix. Així ho ha manifestat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en una sentència feta pública aquest dijous, en la que considera que un professor amb contracte eventual té dret a percebre el mateix complement retributiu de grau que els funcionaris, quan l’únic requisit exigit per concedir-lo ésl’antiguitat

La decisió judicial del TJUE venia avançat, com és habitual, per les conclusions de l’advocada general de la UE Jiliane Kokot, que va considerar el març passat que un funcionari de carrera té els mateixos drets a nivell de retribucions que un membre del personal laboral amb contracte temporal, sempre que tots dos exerceixin les mateixes funcions.

El Tribunal Suprem va dictar en la mateixa direcció fins a tres ocasions el març passat davant les demandes del personal de l’Institut Català de Salut (ICS), que exigia cobrar el plus de carrera professional, igual que els funcionaris. O una altra decisió del mateix tribunal l’abril passat en què desestimava que l’administració del Principat d’Astúries exclogués els eventuals del complement de carrera professional. Segons fonts jurídiques consultades, la clau de la sentència del TJUE és que reforça la jurisprudència existent segons la qual la temporalitat no és causa objectiva per justificar un tracte diferenciat en termes salarials.

Un professor interí des del 2007

El cas es refereix al de Daniel Ustariz Arostegui empleat, des de setembre del 2007, pel departament d’educació del Govern navarrès com a professor sota un contracte administratiu de durada determinada que li ha fet ser docent en diversos centres. El 2016, aquest professor va sol·licitar al departament d’educació que se li abonés el complement retributiu del grau al qual tenen dret els professors funcionaris amb la mateixa antiguitat que ell. 

La sol·licitud va ser desestimada i Ustariz va interposar un recurs contenciós administratiu davant del Jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Pamplona. Segons aquest tribunal espanyol, el règim jurídic actualment en vigor a Navarra imposa com a únic requisit per l’abonament del complement retributiu del grau una antiguitat de sis anys i set mesos en el grau immediatament inferior, de manera que l’ascens de grau es produeix automàticament a mesura que passa el temps. 

La cort navarresa argumenta també que la normativa nacional entén el grau com un mecanisme de la carrera professional pròpia dels funcionaris, per la qual cosa el complement retributiu del grau és una retribució personal inherent a l’estatut de funcionari. No obstant,l’Acord marc sobre el Treball de Durada Determinada prohibeix tractar, pel que respecta a les condicions de treball, els treballadors amb un contracte de durada determinada d’una manera menys favorable que als treballadors fixos, encara que es trobin en una situació comparable, pel fet de tenir un contracte de durada determinada, llevat que es justifiqui un tracte diferent per raons objectives. 

Pregunta prejudicial

Notícies relacionades

Davant dels dubtes van decidir remetre el cas a la cort europea de justícia que ha sentenciat aquest dijous que professors contractats i funcionaris tenen el mateix dret al complement si l’únic requisit exigit és el temps de serveis. Segons el parer del tribunal no hi ha cap diferència entre les funcions, els serveis i les obligacions professionals assumits per un professor funcionari de carrera i els assumits per un professor contractat administratiu. Per tant, “és procedent considerar que, en principi, la situació d’un treballador amb contracte de durada determinada com el Sr. Ustariz Aróstegui és comparable a la d’un treballador fix que presti serveis per al Departament d’Educació”. 

Els jutges europeus també recorden en la seva sentència que l’antiguitat no és per si sola una “raó objectiva” que justifiqui una diferència de tracte, i que el complement es concedeix als funcionaris per haver cobert el temps requerit, quan en realitat no afecta la seva posició en el sistema de carrera professional. En aquest assumpte, conclouen els jutges, “no hi ha cap raó objectiva que permeti justificar l’exclusió del dret al complement retributiu dels contractats administratius que hagin cobert el temps de serveis requerit”.