sector financer

Bankia i CaixaBank mantenen els seus objectius malgrat el BCE

Goirigolzarri i Gual descarten cobrar als particulars pels seus dipòsits

zentauroepp42865811 valencia 10 4 2018  econom a  bankia   junta general de acci180410132313

zentauroepp42865811 valencia 10 4 2018 econom a bankia junta general de acci180410132313 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

L’anunci per part del Banc Central Europeu (BCE) que podria col·locar els tipus de referència en negatiu per primera vegada en la història amenaça amb allargar la travessia del desert de la banca, a la qual un preu dels diners baixos disminueix els ingressos que rep pels crèdits. Malgrat això, els presidents de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i CaixaBank, Jordi Gual, han sostingut aquest dimarts que no tenen pensat, de moment, variar els objectius principals dels seus plans estratègics. Els dos banquers, això sí, han afirmat que l’extraordinària situació de la política monetària no s’hauria de prolongar en excés.

En un curs de l’APIE i el BBVA a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, Goirigolzarri ha confirmat l’objectiu de pagar 2.500 milions als seus accionistes entre el 2018 i el 2020, dels quals l’Estat rebrà el 61%. En aquesta línia, ha demanat a les autoritats bancàries que "fixin les regles" de capital de forma definitiva perquè la seva entitat pugui repartir el seu excés de solvència per sobre del nivell del 12% als seus propietaris, una de les dues vies amb què preveu tornar ajuts a més d’amb els dividends. L’executiu, això sí, ha admès per primera vegada que el banc podria reduir l’objectiu de benefici de 1.300 milions el 2020 que havia anunciat, però ha recordat que pot complir la seva meta de pagament als accionistes malgrat això.

En el mateix fòrum, Gual també ha confirmat que CaixaBank no modificarà el seu pla i ha assegurat que l’entitat "ha demostrat en els últims anys la seva enorme capacitat de resistir els tipus baixos" gràcies a la diversitat dels seus negocis. El banquer català, això sí, ha defensat que "els tipus negatius són una situació anòmala que no s’hauria de prolongar gaire en el temps" i per això ha demanat que la seva possible prolongació sigui "puntual".

Dipòsits sense penalitzar

Notícies relacionades

El problema dels tipus baixos per a la banca és que redueix els seus ingressos pel crèdit, però alhora "seria impensable" que les entitats traslladessin als seus clients minoristes els diners que els costa que el BCE els guardi els diners. Els dos banquers, així, han rebutjat la possibilitat de traslladar els tipus negatius als seus clients particulars, és a dir, que no els cobraran pels dipòsits.

“Els tipus baixos ens agraden, però, no, els tipus negatius”, ha dit Goirigolzarri després d’haver recordat que l’euríbor es troba per sota del 0% des del 2016 i malgrat que el Banc d’Espanya i el BCE afirmen que tenen un efecte neutre per al sector. Gual ha admès que tenen efectes negatius per a la banca (menys ingressos) i positius (fomenten el creixement i l’ocupació, cosa que redueix la morositat). “No sé quin efecte dominarà”, ha apuntat després d’haver advertit que també poden provocar problemes a les entitats més petites per emetre capital.