BANCA

Santander firma amb els sindicats l'ERO a 3.223 treballadors

La xifra de sortides és el 13% inferior a la inicialment prevista

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Banco Santander ha subscrit aquest dilluns amb els sindicatsl’expedient de regulació d’ocupació  (ERO) a 3.223 persones de la plantilla, després que la direcció de l’entitat reduís la setmana passada un 13% l’ERO respecte a les 3.713 extincions previstes inicialment.

En un comunicat intern, el banc destaca que "no ha sigut necessari esgotar el període legal de negociacions, la qual cosa posa en relleu l’esforç realitzat per oferir les millors condicions possibles per als empleats, així com l’actitud dialogant i responsable dels sindicats que, majoritàriament, han subscrit l’esmentat acord".

A més, recorda que l’acord contempla un pla de recol·locació, "una proposta per la qual el banc es compromet a trobar feina al 100% de les persones que es vegin afectades i vulguin continuar treballant".

Aquest acord, subscrit pel 83% de la taula, millora les últimes condicions i suposa una reducció del nombre de persones afectades per l’expedient en 494 persones, segons han destacat la UGT i CCOO.

Indemnitzacions

Els sindicats han destacat la millora dels paquets indemnitzatoris per garantir la voluntarietat a través d’un procés d’adscripció que serà "dilatat en el temps" i la protecció dels col·lectius més vulnerables, amb uns paquets de primes superiors fins i tot als acordats en expedients passats.

En concret, des de la firma aquest dilluns s’obre el termini per a les adscripcions voluntàries que s’estructuren en tres col·lectius diferents. Així, per a serveis centrals, centre corporatiu i estructures intermediàries la data límit per adscriure’s-hi és aquest dimecres, 19 de juliol, amb una data d’execució fins al pròxim 31 de juliol.

En el cas de xarxa comercial, la data límit per adscriure’s-hi és el 15 de novembre i la d’execució, fins al 31 de desembre, mentre que per a les àrees de recursos humans, control de xarxa, unitat d’atenció minorista i riscos la data límit per adscriure’s-hi és el 31 de gener de l’any que ve, amb una data d’execució del 31 de març del 2020.

Condicions

Entre les condicions de l’ERO, hi figuren primes més altes per potenciar la voluntarietat en tots els trams, amb fins a 11.000 euros més de prima que en l’ERO del 2017 en el tram de menors de 50 anys i fins a 26.000 euros més de prima en el tram de 50 a 54.

També s’estableix una revalorització de les aportacions a la Seguretat Social des dels 50 als 54 anys i condicions financeres amb interès preferencial per als préstecs personals per primera vegada (euríbor +3).

Igualment, figura l’exclusió de la mobilitat geogràfica de 400 quilòmetres i la mobilitat interinsular a les Canàries i les Balears i comissions de seguiment a partir dels 15 dies de l’inici de l’aplicació per a un millor control.

Per trams d’edat, s’iguala amb els serveis centrals el tram superior per als majors de 55 anys i protegeix amb una prima addicional de 15.000 euros les persones amb edats entre 50 i 54 anys.

En concret, per cobrir les extincions, Santander oferirà als empleats d’entre 55 i 61 anys prejubilar-se amb el 80% del salari pensionable o amb el 75% més el 60% del complement voluntari, mentre que als majors de 62 anys els abonarà l’equivalent a 20 dies per any treballat, amb el límit d’una anualitat, i sense primes.

Per la seva part, el col·lectiu d’entre 50 i 54 anys podrà deixar l’entitat amb el 60% del salari pensionable de sis anualitats i un límit màxim de 380.000 euros, sense descompte per atur i amb un conveni especial amb la Seguretat Social fins als 63 anys, actualitzable fins a un màxim del 3%.

A aquest grup també donarà primes per voluntarietat de 2.000 euros per cada trienni complet treballat, una prima addicional d’entre 5.000 i 30.000 euros en funció de la seva antiguitat i una altra de 15.000 euros.

Quant als treballadors de 49 anys o menys, o els que tinguin una edat superior però no acumulin 15 anys d’antiguitat, les extincions vindran acompanyades d’una indemnització de 40 dies per any treballat, fins a un màxim de 24 mensualitats.

Notícies relacionades

Aquest col·lectiu també tindrà primes de voluntarietat de 2.000 euros per cada trienni d’antiguitat i altres d’entre 5.000 i 30.000 euros en funció dels anys que faci que treballi al banc.

Quant a la mobilitat, el banc ja va acordar limitar-la fins a 75 quilòmetres, amb les indemnitzacions i condicions de l’acord subscrit el 2017.