QUALITAT DE LA DESPESA

L'Airef qüestiona l'eficàcia de la despesa de 6.500 milions en polítiques d'ocupació

L'Autoritat Fiscal conclou que el pla Prepara no millora la probabilitat de trobar feina

L'organisme denuncia falta d'adequació entre els cursos de formació i les exigències de les empreses

Aturats a la sala d’espera d’una oficina d’ocupació de la Generalitat.

Aturats a la sala d’espera d’una oficina d’ocupació de la Generalitat. / ACN

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) qüestiona l’eficàcia de la despesa d’entre 6.100 i 6.500 milions d’euros que cada any destina el conjunt de les administracions públiques per promoure la reinserció dels aturats al món laboral.

En el seu tercer estudi dins del procés de revisió de la despesa, coneguda com a 'spending review', que està duent a terme l’organisme per encàrrec del Govern,l’Airef constata "un ampli marge de millora en la governança i l’eficàcia" de les polítiques actives d’ocupació (PAE).

Entre altres conclusions, l’Autoritat Fiscal afirma, per exemple, que el pla Prepara, d’ajuda als aturats de llarga durada "no millora la probabilitat d’incorporació al mercat laboral".

Pla Prepara

Segons l’estudi empíric fet a partir dels 850.000 beneficiaris d’aquest programa entre el 2012 i i el 2017, amb una despesa de 1.432 milions, en els sis primers mesos d’accés als ajuts del pla Prepara no es percep una ocupabilitat més gran dels aturats, ja que durant aquest període estan rebent una subvenció directa mensual (2.500 euros en els sis primers mesos). Després d’aquest període, al qual segueix un pla de formació, només es percep certa eficàcia en algunes autonomies com l’Aragó, Navarra i la Rioja, però no en la resta.

Cursos de formació

Un altre dels focus d’atenció se centra en els cursos de formació per millorar l’ocupabilitat de les persones aturades. "El sistema de subvencions per a la formació és discutible", afirmen els responsables de l’Airef. En particular es qüestiona el "sistema ultrarígid i tancat" per incorporar nous cursos de formació que permetin anar adaptant aquests a les necessitats de les empreses.

"Si una empresa necessita cobrir llocs relacionats amb les noves tecnologies és molt difícil que pugui fer-ho a través del servei públic d’ocupació (SEPE)", s’afirma.

I en general es detecta que els sistemes vinculats a la despesa en polítiques actives "estan més pensats en el control que en la gestió eficaç" per a l’assoliment de millors resultats en la recerca d’ocupació

Examen de qualitat

Al llarg del mes de juny, l’Airef està publicant els resultats dels seus primers informes d’avaluació de la qualitat de despesa ('spending review') que el Govern ha encarregat l’Autoritat Fiscal per als tres pròxims anys per exigència de la Comissió Europea.

El 3 de juny va presentar el primer, de caràcter general, sobre el conjunt de les subvencions públiques en els diferents nivells de l’administració pública (uns 14.000 milions d’euros).

El dia 6 de juny va publicar el relatiu a la despesa farmacèutic extrahospitalària, amb recepta mèdica.

Aquest dimecres ha difós el relatiu a les polítiques actives d’ocupació.

Notícies relacionades

En els pròxims dies i setmanes, l’Airef presentarà els informes corresponents a beques d’educació universitària, ajuts en R+D+I, subvencions per a la competitivitat empresarial o les transferències per a Correus i Telègrafs. Aquest últim, no obstant, ja ha sigut objecte de filtracions en els mitjans.

Al llarg del 2019 es pretén revisar la qualitat i eficàcia del bloc dels beneficis fiscals (uns 60.000 milions), la despesa hospitalària del Sistema Nacional de Salut, els incentius a la contractació i les infraestructures de transport.

Temes:

Ocupació