ESTUDI GEM

La taxa d'activitat emprenedora A BCN se situa en els nivells més alts en 12 anys

L'inici d'activitats empresarials es dona més per oportunitat que per necessitat

L'optimisme sobre nous negocis va baixar l'any passat per la inestabilitat política

amargets33760592 barcelona 04 05 2016 dominical coworking garden atelier de l160623165041

amargets33760592 barcelona 04 05 2016 dominical coworking garden atelier de l160623165041 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La taxa d’activitat emprenedora (TEA) continua creixent a Catalunya. Segons l’últim estudi Global Entrepreneurship Monitor (GEM), el percentatge de població adulta involucrada en activitats emprenedores en fase inicial va assolir el 8,63% en l’àrea de Barcelona el 2018, el percentatge més alt dels últims 12 anys. El percentatge a Catalunya és del 8,13% i a Espanya és del 6,39%. L’estudi, fet en 49 països amb una metodologia homogènia, confirma l’auge de l’emprenedoria i l’atractiu de Barcelona per al seu desenvolupament en un marc allunyat de la crisi econòmica. L’índex mesura el percentatge de la població involucrat en la creació de noves empreses i es basa en enquestes representatives, que s’han repetit en els últims anys.

El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Carlos Guallarte, director de l’estudi, va ressaltar aquest dimarts que el 24% dels emprenedors s’han decantat per empreses vinculades amb el sector industrial i que tendeixen a reduir-se les dirigides al consum, en una mostra de canvi en el teixit empresarial català: "Seria convenient, tot i que difícil d’aconseguir, que entre el 20% i el 25% de l’economia catalana fos del sector industrial i les polítiques econòmiques haurien de dedicar esforços a aquest objectiu". Les empreses de vocació industrial tendeixen a requerir personal de més qualificació professional i salaris més alts. De les dades de l’estudi s’infereix que almenys 300.000 persones estan en aquests moments involucrades en impulsar un projecte empresarial de nova creació. 

L’estudi GEM es presenta en paral·lel a l’organització del saló BizBarcelona, que pretén ser una plataforma per impulsar el finançament de nous projectes empresarials. A la cita d’aquest any, que s’inaugura demà dimecres s’espera la visita de 14.000 persones amb projectes empresarials al cap. 

Sobre la motivació dels emprenedors per involucrar-se en la creació d’una empresa, els resultats de l’estudi apunten que la motivació principal actual és més per oportunitat de negoci que no per trobar feina, una cosa habitual en períodes de crisi econòmica. No obstant, les dades confirmen que l’any passat es va produir una caiguda en la percepció d’oportunitats de negoci, que Guallarte atribueix de manera intuïtiva a la situació d’inestabilitat política, tant a Catalunya com a Espanya, que va restar optimisme emprenedor. 

Notícies relacionades

Els emprenedors tenen una edat mitjana de 38 anys en el cas d’empreses en fase potencial, 41 anys en fase inicial i 49 en fase consolidada. La igualtat entre sexes entre emprenedors gairebé és una realitat a Catalunya. La TEA masculina és del 8,6% i la femenina del 7,7%. La taxa de supervivència de les noves empreses, aquelles que superen els tres anys, s’ha situat en el 59,8%. 

Segons l’opinió del secretari de la Conselleria d’Empresa i Coneixement, Joaquim Ferrer, les conclusions de l’estudi conviden a l’optimisme i a pensar que "anem bé" en la promoció empresarial en l’entorn de Barcelona. Per La diputada de Promoció Econòmica de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens, les dades de la taxa d’activitat emprenedora "consoliden una tendència" i són un "indicador de recuperació econòmica", sense oblidar que "també les dones estan emprenent".