Anar al contingut

sector financer

CaixaBank abarateix un 12% els seus fons per a grans patrimonis

El banc vol créixer 4.000 milions a l'any en el seu negoci de gestió discrecional

P. A.

CaixaBank abarateix un 12% els seus fons per a grans patrimonis

PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Els canvis normatius estan portant les entitats financeres a moure fitxa en el seu negoci de gestió d’inversions. L’última a fer-ho ha sigut CaixaBank, que aquest dimarts ha anunciat una modificació rellevant dels seus fons de gestió discrecional (aquella en la qual el client cedeix al banc la gestió del seu patrimoni) per a grans patrimonis. La mesura li permetrà reduir entre un 10% i un 12% els costos totals d’aquests productes. L’entitat té 24.300 milions d’euros en aquestes carteres (un 35% del total del mercat) i s’ha fixat com a objectiu créixer entre 3.500 i 4.000 milions d’euros a l’any malgrat l’entorn de baixes rendibilitats pels tipus d’interès oficials en mínims històrics.

Es tracta d’uns fons batejats com a Master i destinats a clients de banca 'premier' (amb un patrimoni a l’entitat de més de 60.000 euros) i banca privada (més de 500.000 euros) que tinguin contracte d’assessorament subscrit amb el banc i que inverteixin més de 6.000 euros. La novetat és que, en lloc de tractar-se de fons que inverteixen en altres fons, ho faran majoritàriament en el mercat de forma directa (cosa que redueix els costos).

Alhora estaran assessorats en diferents tipus de productes per cinc gestores especialitzades (Amundi, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomura i Robeco). Aquest model permet abaratir el producte sense tocar les comissions de gestió: 0,75% per a menys de 300.000 euros i 0,6% per a una quantitat superior. Això permet que la ràtio de despeses totals del fons (TER) es redueixi fins a l’1,4% per als primers i a l’1,25% per als segons, entre 0,14 i 0,19 punts menys que en les carteres anteriors, anomenades Valor.

La normativa europea Mifid 2, que va entrar en vigor a Espanya el gener de l’any passat, limita de forma notable les comissions que pot rebre els bancs pels fons i els obliga a oferir assessorament als seus clients per poder continuar cobrant-les. Això ha provocat que molts estiguin intentant convèncer els seus clients de passar d’invertir simplement en fons a firmar amb l’entitat un contracte de gestió discrecional amb l’objectiu de poder mantenir el seu nivell d’ingressos.