reunió de ministres

Els països del G-20 preveuen una recuperació mundial en el segon semestre del 2019

Els responsables d'economia traspassen el tema de la 'guerra comercial' als caps d'estat en la seva pròxima trobada a Osaka

Assumeixen la necessitat de proposar una taxa digital per afrontar la igualtat de condicions de competència de cara al 2020

Japan’s Finance Minister Taro Aso poses with delegations members for a family photo during the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting in Fukuoka, Japan June 9, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Japan’s Finance Minister Taro Aso poses with delegations members for a family photo during the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting in Fukuoka, Japan June 9, 2019. REUTERS/Kim Kyung-Hoon / KIM KYUNG-HOON (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Els països del G-20 han constatat que el creixement global “s’està estabilitzant”, amb la previsió d’una “recuperació moderada” a partir del segon semestre del 2019, i han acordat continuar treballant per a una fiscalitat internacional “justa, sostenible i moderna”, segons ha informat el Ministeri d’Economia i Empresa. Aquesta ha sigut una de les conclusions de la reunió ministerial del G-20 feta durant el cap de setmana a Fukuoka (Japó), a la qual ha assistit la ministra espanyola d’Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño.

La trobada ha servit per preparar la cimera de caps d’Estat i de Govern que se celebrarà el 28 i 29 de juny en una altra ciutat japonesa, Osaka. El Japó és el país encarregat de la presidència del G-20 durant el 2019. Els ministres d’Economia i de Finances i els governadors dels bancs centrals dels estats membres han analitzat la situació de l’economia global i han debatut sobre la situació econòmica mundial, la fiscalitat internacional, els desequilibris globals i l’estabilitat financera, així com el finançament al desenvolupament, la inversió en infraestructures i els canvis demogràfics.

Els països del G-20 han reafirmat el seu compromís d’utilitzar “tots els instruments de política econòmica” en favor d’un creixement “sòlid, sostenible, equilibrat i inclusiu”. 

Tensions comercials

Els participants en la reunió reconeixen que l’amenaça principal per a aquest creixement són les “tensions” comercials i geopolítiques que “s’han intensificat” i han assegurat que estan disposats a “prendre accions conjuntes per enfortir la cooperació internacional”. En aquest sentit, han reiterat que el comerç i la inversió internacional “són motors del creixement, la productivitat, la innovació, la creació d’ocupació i el desenvolupament”. No obstant, els ministres han deixat el tema de la guerra comercial en mans dels caps d’estat per a la seva pròxima reunió d’Osaka.

Els ministres del G-20 han valorat de forma “positiva” els progressos en el marc de l’OCDE en el tractament delsreptes fiscals que sorgeixen de la digitalització i han acordat avançar també en el full de ruta sobre erosió de bases imposables i trasllat de beneficis (BEPS), per garantir una tributació mínima internacional.

Així mateix, s’han compromès a redoblar esforços per aconseguir una solució de consens en els dos terrenys, amb un informe final per al 2020.

“Resulta prioritari abordar de manera conjunta els reptes especials que planteja la fiscalitat dels nous models de negoci de les plataformes digitals a fi d’assegurar la igualtat de condicions de competència al mercat global així com una fiscalitat justa i equitativa”, ha plantejat Calviño en la seva intervenció.

Notícies relacionades

La ministra d’Economia i Empresa en funcions ha aprofitat les reunions del G-20 per mantenir diferents trobades bilaterals amb el president de l’Eurogrup i ministre de Finances de Portugal, Mario Centeno; el ministre de Finances del Canadà, Bill Morneau, i la directora general del Banc Mundial, Kristalina Georgieva.

L’estada al Japó de Calviño acaba aquest dilluns a Tòquio, on es reunirà amb inversors a qui traslladarà el compromís d’Espanya amb la disciplina pressupostària i les “sòlides perspectives” de l’economia espanyola, “amb un creixement superior al de la zona euro”.

Temes:

G-20