estimacions

Catalunya certifica la seva desacceleració

El PIB augmentarà aquest any el 2,2%, davant el 2,6% del 2018; i l'1,9% l'exercici pròxim

La Generalitat considera que s'ha entrat en una "fase madura del cicle econòmic"

zentauroepp46367685 aragones190110103459

zentauroepp46367685 aragones190110103459 / juan camilo moreno

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya creixerà aquest any el 2,2% i l’1,9% el pròxim exercici, fet que suposa consolidar la desacceleració, després d’una alça del producte interior brut (PIB) del 2,6% el 2018, segons les previsions de Vicepresidència i Economia. El creixement de l’any passat ja va ser vuit dècimes inferior al del 2017.

Aquestes estimacions, que suposen el sisè any consecutiu de creixement, s’inclouen en l’escenari macroeconòmic elaborat pel departament que dirigeixPere Aragonès, que suggereixi "un dinamisme similar a la mitjana de l’estat espanyol durant els dos pròxims anys, però superior a la del conjunt d’economies avançades i de la zona euro". Les estimacions apunten a una consolidació de l’alentiment, però encara en nivells entorn del 2%. 

L’Executiu català manté la previsió que la taxa d’atur baixarà l’any que ve per sota del llistó del 10% i que se situarà, en concret, en el 9,5%. En aquesta previsió coincideix, per exemple,amb l’últim estudi realitzat pel BBVA.   

Notícies relacionades

Aquesta evolució suposa una "estabilització del creixement de l’economia catalana entorn del 2%". Això, afegeix, suposa "una fase més madura del cicle econòmic", amb una economia que convergeix cap "al seu valor potencial o de llarg termini". L’escenari, en tot cas, està subjecte a diversos riscos externs, que van des de la guera comercial EUA-Xina fins al 'brexit'.

Inversió, al 3%

Aquest any la demanda interna seguirà actuant com l’autèntic motor de l’economia catalana, amb un creixement del consum de les llars de l’1,9% i que serà de l’1,6% el 2020. El consum públic, per la seva banda, augmentarà l’1,8% i l’1,7%, respectivament; i la inversió, el 3% i el 2,9%. L’aportació prevista de la demanda externa continuarà sent positiva.