evolució d'un sector en transformació

La demanda asiàtica i els EUA eleven la producció mundial de plàstics

El sector reivindica la necessitat de valorar el producte i donar-li nous usos

Plastic washed up on tropical island

Plastic washed up on tropical island / Peter Cade (Getty Images)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La producció mundial de plàstics va continuar creixent el 2018, impulsada per Àsia i els Estats Units, però la producció a Europa es va moderar, segons un comunicat de la patronal europea PlasticsEurope, dimarts. La producció mundial va arribar l’any passat a 359 milions de tones, el 3,2% més, davant el creixement del 3,9% de l’any anterior. Àsia representa més de la meitat de la producció de plàstics, liderada per la Xina, que representa gairebé un terç (108 Mt).

Malgrat aquesta important producció, el continent asiàtic continua sent "estructuralment deficitari i importador", va dir Éric Quenet, director d’Europa Occidental de PlasticsEurope. La Xina ha continuat augmentant la seva capacitat de producció de plàstic a base de carbó, i s’espera que aquesta tendència continuï, tot i que el gegant asiàtic està prenent progressivament cada vegada més mesures per a la reducció d’emissions. Les empreses més contaminants estan traslladant plantes a altres zones d’Àsia.

Una altra regió en creixement és els Estats Units, que continuen beneficiant-se del desenvolupament del gas d’esquist. Aquesta font energètica fa les plantes nord-americanes més competitives que les europees. Però l’augment en el consum intern nord-americà no és suficient per absorbir aquestes noves capacitats, per la qual cosa és previsible que fomentin l’exportació en els pròxims mesos. 

El fenomen s’ha vist reforçat per litigis comercials més durs amb la Xina, i la producció nord-americana "s’està trobant cada vegada més en el mercat europeu", va dir Quenet. El 2018, les importacions europees des dels Estats Units van créixer un 26% en volum, segons PlasticsEurope. "El succeït el 2018 es repeteix i s’està enfortint el 2019, com a resultat de l’empitjorament dels litigis sinonord-americans," va dir Quenet. "És una preocupació" i "ha de tractar-se a nivell europeu", va dir. "El nostre mercat europeu continua relativament obert amb drets de duana encara relativament moderats", va dir.

Notícies relacionades

Mentrestant, la producció de plàstics a Europa va caure l’any passat (-4,3%) després d’un 2017 bastant fort, mentre que el consum va augmentar lleugerament en un 0,4%. En aquest context, França va experimentar el 2018 una "disminució brusca i amplificada" a la producció (-5,1%) en comparació amb Europa, i el consum també va baixar (-2,6%), després d’un any 2017 molt positiu. A partir de la segona meitat del 2018 es va registrar una desacceleració de les comandes.

Tendències

Els fabricants de plàstics es troben en una batalla per minimitzar de la manera més rendible l’impacte mediambiental dels seus productes i convèncer l’opinió pública que el problema principal és el reaprofitament dels productes plàstics. En aquest sentit, ja s’han fet realitat innovacions, com les tecnologies de reciclatge avançades que permeten a la indústria recuperar films impresos i envasos que hagin contingut productes perillosos per reciclar-los posteriorment i tornar a utilitzar-los com a nous envasos; o trams de carretera asfaltats amb una barreja més resistent que l’asfalt convencional elaborada amb residus de taps, envasos, penjadors i pneumàtics. També es treballa per aconseguir incorporar material reciclat en envasos alimentaris amb el repte d’adequar-se a les exigents mesures de seguretat que aquests productes requereixen. Les tecnologies més avançades del reciclatge tenen un futur molt prometedor, opina la patronal, on el reciclatge químic (que permet obtenir de nou les matèries primeres) està cridat a ser l’opció complementària per aconseguir una circularitat més gran d’aquests materials.