conferència en Tòquio

Fainé adverteix que els tipus baixos penalitzen l'estalvi per a la jubilació

El president de la Fundació Bancària La Caixa demana tractar les plantilles amb "dignitat, integritat i respecte"

zentauroepp48488425 eco190605161735

zentauroepp48488425 eco190605161735

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Fundació Bancària La CaixaIsidre Fainé, ha advertit aquest dimecres que els baixos tipus d’interès amb què les autoritats monetàries han combatut la crisi en els últims anys "no incentiven l’estalvi, sinó al contrari", cosa que "fa encara més difícil cobrir les pensions", en un moment en què els "estalvis estan guanyant cada vegada més importància en la preparació de la societat davant l’envelliment de la població". Segons ha afirmat, aquest envelliment i els canvis demogràfics són un dels "esculls als quals s’enfronta el creixement econòmic i la Seguretat Social".

El també president de l’Agrupació Europea de Caixes d’Estalvis ha impartit una conferència sobre banca responsable i sostenible en l’era digital organitzada per l’Institut Mundial de Caixes d’Estalvis i Bancs Minoristes (WSBI) i l’Institut Bancari de Desenvolupament Asiàtic (ADBI) a Tòquio, en el marc de la presidència japonesa del G20. "Els estalvis, per a nosaltres, són sagrats, però també són un pas endavant cap a la inclusió d’un màxim nombre de persones en l’economia formal i el sistema financer", ha afirmat.

El banquer ha defensat que les entitats han d’adaptar-se "ràpidament" a l’era digital i "passar d’un pensament lineal a un pensament exponencial en què els problemes" els permetin créixer i reduir els preus. "La digitalització comporta un canvi en el model de negoci que influeix en totes les formes de vida i en el comportament dels clients en els assumptes financers. Estan emergint noves realitats: en aquest sentit, hem de mantenir i enfortir la confiança dels nostres clients, perquè sense confiança no hi ha negoci", ha argumentat.

Dignitat i respecte

Notícies relacionades

Fainé també ha assegurat que el sector necessita un model de gestió "adaptat a les realitats del segle XXI, centrat en les persones i que tracti els empleats amb dignitat, integritat i respecte" a tota hora. "Els directius han de ser conscients que, a més de la seva responsabilitat empresarial, també exerceixen un paper important en la societat", ha manifestat. Així mateix, ha advocat per compatibilitzar la rendibilitat amb la inclusió financera, tot i que "aconseguir-ho no ha sigut fàcil en els últims anys".

Els membres del WSBI destinen a projectes socials i sanitaris gairebé 2.000 milions de dòlars a l’any, segons ha destacat. A més, han complert amb dos anys d’avanç el seu compromís d’arribar als 1.700 milions de clients i afegir 400 milions de nous comptes de transacció. "El nostre plantejament bancari amb un enfocament regional i orientat a les comunitats locals ens permet equilibrar la necessitat de la sostenibilitat financera i el retorn a la societat amb el finançament de l’economia real i el foment del progrés social", ha dit.