ELS EUA OBREN UN NOU FRONT DE CONFLICTE

El BBVA i les empreses espanyoles pateixen l'atac de Trump al peso mexicà

L'amenaça de pujada d'aranzels devalua la divisa mexicana i obliga a recalcular les previsions de les empreses estrangeres

WAP201WASHINGTON  EE UU    23 05 2019 - El presidente Donald Trump hace comentarios sobre el apoyo a los agricultores estadounidenses en la sala Roosevelt de la Casa Blanca en Washington  DC  EE  UU   el 23 de mayo de 2019  Trump anuncio una ayuda de 16 mil millones de dolares a los agricultores y tambien hablo sobre los aranceles de China  Iran y sus relaciones con los democratas del Congreso  EFE   KEVIN DIETSCH   POOL

WAP201WASHINGTON EE UU 23 05 2019 - El presidente Donald Trump hace comentarios sobre el apoyo a los agricultores estadounidenses en la sala Roosevelt de la Casa Blanca en Washington DC EE UU el 23 de mayo de 2019 Trump anuncio una ayuda de 16 mil millones de dolares a los agricultores y tambien hablo sobre los aranceles de China Iran y sus relaciones con los democratas del Congreso EFE KEVIN DIETSCH POOL / KEVIN DIETSCH POOL (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’anunci depujades aranzelàries dels EUAaMèxicha suposat, aquest divendres, unaclatellada borsàriaa empreses i bancs espanyols amb interessos al país i una amenaçadora caiguda del peso mexicà en els mercats internacionals del 10% davant el dòlar. Per la via dels aranzels, el president dels EUA,Donald Trump, ha trobat el ressort per a l’empobriment ràpid dels mexicans per la devaluació de la seva moneda. ElBBVA, per al qual Mèxic va suposar entorn del 50% del benefici l’any passat, l’amenaça de Trump ha suposat un pols en tota regla. A més de la caiguda del valor en borsa, la devaluació del peso mexicà obligarà a replantejar previsions i estratègies comercials de l’entitat al país. 

Al tancament de la borsa espanyola CIE Automotive baixava el 4,41%, i el BBVA, el -4,08%. El banc presidit per Carlos Torres té un pes molt important del seu negoci a Mèxic. En el primer trimestre, el benefici atribuït procedent de Mèxic va ascendir a 627 milions d’euros, el 43,3% del total. El BBVA minimitzava oficialment l’impacte de l’amenaça aranzelària, però es reconeixia una certa inquietud pel que fa l’impacte de l’efecte del tipus de canvi. Fonts de l’entitat asseguraven que els resultats previstos a Mèxic per al 2019 ja s’havien cobert en un 75%. Gràcies la política de cobertura de tipus de canvi duta a terme asseguren que "una depreciació del 10% del peso mexicà tindrà un impacte de 3 punts bàsics”. "La nostra política de cobertura de tipus de canvi, tant per al compte de resultats com per a la ràtio de capital, ens fa molt resistents davant aquest tipus de situacions de volatilitat de les divises", afegien. 

Per al professor d’Esade Robert Tornabell l’exposició de l’entitat espanyola a Mèxic respon a la seva elevada presència en el mercat hipotecari, perquè va ser una de les primeres entitats estrangeres a aterrar al país. També té un pes rellevant en la gestió de remeses procedents de l’estranger. També afecta la incertesa al país, però en menor mesura el Santander i altres empreses del sector d’automoció, com ara la citada CIE Automotive, Ficosa i Gestamp.

"La conseqüència directa de l’anunci és la devaluació del peso, amb la qual cosa baixarà el PIB mexicà, hi haurà una pèrdua de negoci i una alça de la morositat", explica Tornabell. "Trump és imprevisible", afegeix el professor de l’Esade en relació amb el gir de la política del president dels EUA davant la imminència de l’acord de lliure comerç Nafta (EUA, Mèxic i Canadà). Segons la seva opinió, l’amenaça d’apujar aranzels encobreix en realitat una guerra de divises i d’especulació contra el peso, en la pràctica mesura de pressió més efectiva que la pujada d’aranzels. 

Segons l’opinió d’Alex Muns, professor de Comerç Internacional aOPS Business School, "una cosa és una amenaça i una altra la seva execució o quan entra en vigor el nou aranzel". El Govern mexicà haurà d’assumir mesures de control de persones a la frontera si no vol comprovar si l’amenaça es converteix en clatellada econòmica, tot i que Muns ressalta que la dura posició negociadora de Trump té molt d’"amenaça de cara als votants, en el marc dels múltiples fronts oberts pel president dels EUA en la política exterior". 

El professor de l’IESEJavier Díaz Giménezrecorda que "el primer actiu de Mèxic és precisament el seu veïnat als EUA" i que ara se les ha de veure amb un "campió del proteccionisme que utilitza els aranzels i la devaluació per pressionar". Opina que el càlcul de l’impacte d’un augment dels aranzels és difícil, en el sentit que la devaluació del peso desfà en part l’efecte de l’alça d’aranzels, però empobreix els mexicans. Els bancs poden compensar la devaluació amb l’alça de comissions a les remeses procedents dels EUA.

Notícies relacionades

Per a les empreses espanyoles amb presència a Mèxic s’obre una situació complicada que convida, segons Díaz Giménez, "a no repartir dividends i elevar les reserves". El Govern mexicà haurà d’oferir contrapartides a Trump, segons Díaz Giménez, per evitar que la devaluació del peso empitjori la balança comercial i l’endeutament del país.

L’associació d’empreses exportadores Amec destacava, en el seu últim informe corresponent a l’any passat, l’auge de Mèxic com a país atractiu a la inversió estrangera per la seva estabilitat i situació estratègica per la frontera amb els EUA. Aliments, vi, hotels, serveis financers i empreses d’infraestructures són negocis que també podrien decaure si baixa el consum. Les principals empreses que són a Mèxic són Repsol, que va arribar el 1999 i és present a tota la cadena de valor del petroli i gas; Naturgy, que dona servei a 62 ciutats i participa en el sector de generació elèctrica, i Iberdrola, amb més de 20 anys de presència a Mèxic i que té previst invertir-hi 5.000 milions de dòlars. Siemens Gamesa, OHL, ACS, Acciona, FCC, Sacyr o Técnicas Reunidas són altres de les companyies espanyoles a Mèxic; pel que fa al terreny hoteler destaquen RIU, Barceló, Meliá, Iberostar o el Grupo Piñero i Inditex, que té 414 botigues. Per a totes aquestes empreses els riscos de tipus de canvi si s’agreugen tindran efectes visibles en els comptes de l’exercici.

Temes:

Comerç