mercats

LA BORSA DEL DIMECRES 29 DE MAIG DEL 2019

2
Es llegeix en minuts

La borsa espanyola ha caigut un 1,21%, en el mateix to venedor de la resta del món, ja que les incerteses sobre l’economia augmenten l’aversió al risc dels inversors, que continuen desplaçant-se a actius més segurs, entre els quals el deute, que continua marcant mínims històrics. 

El principal indicador del mercat espanyol, l’Ibex-35, va cedir en la sessió 111,30 punts, l’1,21%, i es va situar en 9.080,50 punts, de manera que des de principis d’any els guanys es queden en el 6,33%. 

Les tensions comercials entre els EUA i la Xina no tenen aparences d’acabar a curt termini i això posa nerviosos als inversors, que a més veuen amb preocupació les dades d’Alemanya, on avui s’ha publicat el dades d’atur del mes de maig, quan es va registrar el creixement més gran de l’última dècada. 

El president nord-americà, Donald Trump, va dir el dimarts que no veu factible un acord amb la Xina a curt termini i va amenaçar amb nous aranzels, a la qual cosa el país asiàtic va respondre amb una amenaça de vetar les empreses americanes l’accés a les "terres rares", metalls necessaris per fabricar molts dispositius i de les quals la Xina controla el 80 % de les exportacions. 

Aquestes tensions pressionen a la baixa el ja debilitat creixement mundial, ja que es tracta de les dues principals economies del món, amb un potent efecte tractor sobre la resta. 

Una altra locomotora, en aquest cas Alemanya, ha presentat aquest dimecres una mala dada d’atur, amb l’augment més gran en una dècada, fet que sembla confirmar l’atonia del creixement de la principal economia de l’àrea de l’euro. 

Les borses asiàtiques van tancar aquesta matinada en negatiu, amb una caiguda de l’1,2% en el Nikkei toquiota, del 0,57% en el Hang Seng de Hong Kong i del 0,23% en el CSI xinès. 

A Europa, els descensos més destacats han sigut els de París, amb una retallada de l’1,70%; Frankfurt ha baixat l’1,57%; Milà, l’1,29% i Londres, l’1,15%. 

Notícies relacionades

Només dos valors de l’Ibex han tancat la sessió en positiu (Colonial i Merlin, amb alces del 0,80 i 0,08%), mentre que les caigudes més grans se les han anotat Ence (4,11%), Enagas (3,84%) i Arcelormittal (3,81%), després d’anunciar una retallada de la producció d’acer per les menors expectatives de creixement mundial, que l’han portat a situar-se en mínim de l’any. 

Dels grans valors del selectiu les caigudes més profundes han sigut les de Repsol, que cedeix un 2,01%; Inditex cau un 1,97%; BBVA, l’1%; Telefónica, el 0,85%, i Iberdrola i Santander, el 0,4% cada una. Al mercat continu s’han negociat 1.364 milions d’euros. 

Temes:

Ibex 35 Borsa