relleu històric

Joan Canadell presidirà la Cambra de Comerç de Barcelona

El fundador de Petrolis Independents ocuparà el principal càrrec i Mònica Roca el rellevarà a partir del tercer any de mandat

zentauroepp48194522 joan canadell y pere barrios cambra190522122743

zentauroepp48194522 joan canadell y pere barrios cambra190522122743 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Canadell, fundador de Petrolis Independents i del Cercle Català de Negocis, serà el president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Els 40 empresaris i autònoms independentistes que es van presentar a les eleccions a la institució han optat per aquesta solució en una reunió celebrada a Barcelona en la qual han escollit els 12 representants del comitè executiu de la cambra, que inclouen des de la presidència fins a les vicepresidències i la tresoreria i conformen el govern de l’entitat, una de les principals de l’entramat econòmic i empresarial català.

Sobre la taula hi ha l’opció que Mònica Roca (IsardSat) sigui presidenta a partir del tercer any. En total són quatre anys de mandat.  

La candidatura Eines de País, promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i altres entitats sobiranistes, es va imposar en els comicis camerals i va obtenir la majoria absoluta, amb 31 dels 60 escons del ple. A més de les 40 vocalies subjectes a sufragi universal, n’hi ha 14 més reservades a altres tantes empreses que paguen 75.000 euros anuals i sis que es reparteixen entre les patronals Pimec i Foment.

Les llistes que es van presentar amb candidat/a a la presidència van quedar amb poc pes. Així, la de l’exconseller delegat de Cacaolat i Damm, Enric Crous, que no va obtenir plaça ni per a si mateix, va assolir quatre escons; la del financer Carles Tusquets, tres, i la de l’advocat Ramon Masià, que tampoc va aconseguir vocalia per a ell, una.

A més, un representant del ‘lobby’ de directives i empresàries 50a50, que es van presentar amb una estratègia similar a la dels candidats de l’ANC, amb l’objectiu d’assolir el màxim de vocalies per condicionar l’òrgan de govern, va obtenir una plaça.

Notícies relacionades

En total eren 17 les persones que optaven a aquestes cadires en l’òrgan de govern cameral; cinc d’elles, dones. Per a la presidència s’havien postulat públicament el fundador de Recam Láser, Pere Barrios; el cofundador de Petrolis Independents i el Cercle Català de Negocis, Joan Canadell , i la fundadora de IsardSat, Mònica Roca. També s’havia especulat amb Jesús Serra (Ràpid i Segur), però diverses fonts asseguren que, en el seu cas, no opta a la presidència i no revelen la identitat del tercer en lliça. 

Sobre la taula dels empresaris secessionistes no hi ha hagut només noms, sinó diferents fórmules, que incloïen des de repartir la presidència en dos períodes, un d’encapçalat per un home i un altre per una dona o viceversa, fins a optar per una copresidència i altres vies. La llista independentista pretén un model de gestió que no estigui basat en el presidencialisme ni els personalismes, segons van explicar la setmana passada després d’haver fet balanç de la victòria.