10.000 llocs en joc

Nova protesta dels centres d'ocupació per a discapacitats 4.000 persones clamen per la seva viabilitat

Una de les patronals del sector pressiona la Generalitat perquè els faciliti més fons amb què pal·liar la pujada del salari mínim, l'habitual en aquests centres

La conselleri de Treball al·lega que espera les transferències promeses des de Madrid i que ells ja van fer l'aportació que els corresponia

dincat

dincat

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els treballadors delscentres especials d’ocupació, on estan ocupades 16.333 persones a Catalunya, segons dades de la Generalitat, van tornar a sortir al carrer aquest dimarts per reivindicar solucions davant la crisi de viabilitat econòmica oberta després de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros. En la manifestació convocada per una de les patronals dels centres sense ànim de lucre, AEES Dincat, davant la seu de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies hi han participat 4.000 persones, segons els organitzadors.

A Catalunya hi ha 205 Centres Especials de Treball (CET), segons dades de la Generalitat, i en ells el salari més freqüent és el salari mínim interprofessional. Des de la pujada a 900 euros impulsada pel PSOE a partir de l’1 de gener passat, el sector ha hagut de refer els seus comptes i els números no els surten. Aquests centres es financen al 50-50 entre entitats i Administració. Les entitats afirmen que estan al límit de recursos i des de l’Administració encara no s’han transferit íntegrament la seva part de l’increment. A curt termini, el Dincat preveu, si no hi ha canvis, que 1.600 persones perdran la seva feina; i, a la llarga, pujarà la xifra 10.000. "Amb la meva feina no es juga", deia una pancarta en la manifestació davant de la conselleria.

"Compartim les seves reivindicacions i per la nostra banda hem avançat convocatòries i pagaments", ha defensat aquest dimarts davant dels periodistes el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta. Des de Treball s’han destinat 43,5 milions d’euros, 7,5 milions més que l’any anterior. No obstant, consideren que el Ministeri de Treball no ha fet el mateix, i que ha caigut en una “deixadesa de funcions”. De Madrid han arribat 50 milions, tot i que encara està pendent d’arribar l’extra per cobrir la pujada de l’SMI.

La Generalitat esperava que aquests fons fossin assignats a la conferència sectorial d’ocupació que s’havia de celebrar a l’abril. Aquesta encara no s’ha produït i des delMinisteri de Treball s’admet que a dia d’avui no té cap data prevista, "per motius burocràtics d’Hisenda", defensen; i descarten qualsevol nexe amb la proximitat de les eleccions municipals, autonòmiques i europees d’aquest diumenge. També recorden que en la passada conferència sectorial d’ocupació, celebrada al febrer, ja es va pactar que l’extra per als CET s’havia de vehicular mitjançant una ordre ministerial, que està en tràmit, i que s’emetria el pròxim mes d’octubre.

"No volem ser una pilota"

Notícies relacionades

"Exigim a la Generalitat que aporti propostes [...] no volem ser una pilota que es passin entre administracions", ha declarat la vicepresidenta d’AESS Dincat, Amèlia Clara Quintana. La d’aquest dimarts és la segona protesta massiva convocada per l’entitat, precedida per la de l’11 d’abril. "Estem al límit dels nostres recursos", ha afegit.

Des de la patronal també es recorda que les entitats del tercer sector porten una dècada amb les tarifes de finançament de serveis que els dona la Generalitat congelades. Aquest 2019 la Generalitat va prometre trencar una dècada d’estancament, tot i que l’absència de pressupostos va deixar sense efecte el compromís.