Les tecnològiques dels EUA trenquen amb Huawei

Google, Intel o Qualcomm suspenen les seves relacions comercials amb el gegant xinès

El boicot nord-americà respon a la directiva aprovada la setmana passada per Trump

FILE PHOTO - A 3D printed Huawei logo is placed on glass above a displayed U S  flag in this illustration taken January 29  2019  REUTERS Dado Ruvic Illustration File Photo

FILE PHOTO - A 3D printed Huawei logo is placed on glass above a displayed U S flag in this illustration taken January 29 2019 REUTERS Dado Ruvic Illustration File Photo / Dado Ruvic (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, l’àmbit escollit per Washington per impedir que Pequín li arrabassi aviat l’estatus de primera potència mundial, ha entrat en una nova fase. Doblegant-se a la directiva firmada pel presidentDonald Trump, les companyiestecnològiques nord-americaneshan restringit els seus llaços comercials amb el gegant xinèsHuawei, el segon fabricant mundial de telèfons mòbils. Google ha sigut la primera a suspendre els intercanvis tecnològics amb Huawei, una mesura que tindrà repercussions majúscules, ja que el vaixell insígnia d’Alphabet  fabrica el sistema operatiu Android utilitzat per Huawei. La seva decisió ha anat acompanyada per altres de similars a càrrec d’Intel,  QualcommXilinx o Broadcom, fabricants de microxips, processadors o semiconductors. 

El boicot nord-americà tindrà conseqüències immediates per a la telefònica xinesa, però també per als seus milions de clients i un sector que es prepara que ultima els preparatius per fer el salt a la tecnologia 5G, la pròxima generació de xarxes en matèria de connectivitat mòbil. “Estem complint amb l’ordre i analitzant les seves implicacions”, va dir Google després d’haver-se revelat la suspensió parcial de les seves relacions comercials amb Huawei. A partir d’ara la companyia xinesa només podrà utilitzar elsoftware lliure d’Androidi no tindrà dret a les aplicacions i serveis propietat de Google, segons The Wall Street Journal. Els telèfons de Huawei que ja tenien instal·lat l’Android no es veuran en principi afectats, tot i que segons les fonts del diari econòmic podrien perdre les funcions d’algunes aplicacions. 

El cop a lacadena de subministramentdel sector tecnològic no ha tardat a reflectir-se en elsmercats. Abans del tancament de les borses, Google perdia un 2% del seu valor. En el cas de Qualcomm i Broadcom, les perdudes superaven el 4%. “Huawei és molt dependent dels productes semiconductors nord-americans i quedarà seriosament esguerrada sense ells”, li ha dit a 'Bloomberg' l’analista Ryan Koontz. “És possible, fins i tot, que la Xina hagi de retardar la construcció de la xarxa 5G fins que la prohibició s’aixequi, cosa que tindrà impacte en molts subministradors globals de components”. 

Amenaça per a la seguretat

El veto nord-americà respon a la directiva firmada la setmana passada per Trump, que va prohibir a les tecnològiques del seu país instal·lar components fabricats a l’estranger que puguin suposar unaamenaça per a la seguretat nacional. L’ordre no feia cap menció a Huawei, a la qual fa anys que Washington acusa de ser una mena de companyia pantalla del Govern xinès per espiar empreses i institucions dels EUA, cosa que s’ha traduït en diverses directives que li impedeixen operar amb normalitat en el mercat nord-americà. Tant Pequín com Huawei neguen les acusacions. 

Hores després de l’ordre de Trump, el Departament de Comerç va incloure Huawei i les seves filials en una llista negra de companyies que suposadament representen un risc per a la seguretat nacional. Aquesta designació prohibeix explícitament a les companyies nord-americanes vendre-li tecnologia a Huawei llevat que el Govern ho autoritzi. En paral·lel a les decisions adoptades a Washington, fa diversos mesos que l’Administració Trump pressiona els seus aliats occidentals perquè impedeixin a les tecnològiques xineses participar en la instal·lació del sistema 5G, que promet revolucionar la connectivitat mundial. 

Guerra aranzelària

Notícies relacionades

Les accions nord-americanes s’emmarquen en laguerra aranzelàriaimpulsada per la Casa Blanca per intentar renegociar la relació comercial que manté amb la Xina. Washington ja imposat gravàmens del 25% en la meitat dels productes que importa des de la Xina i ha començat els tràmits per taxar la resta amb el mateix aranzel. Les negociacions estaven aparentment bastant avançades fins fa dues setmanes, quan Trump va acusar Pequín de renegar dels seus compromisos i va endurir la seva actitud amb l’entrada en vigor de nous aranzels. La creixent agressivitat nord-americana i el deteriorament d’una relació que és essencial per a l’estabilitat mundial ha agreujat els temors que es formalitzi una mena de guerra freda econòmica entre les dues grans potències del segle XXI. 

“Si la Xina i els EUA han iniciat una guerra freda tecnològica, l’ordre respecte a Huawei pot veure’s com el principi d’un Teló d’Acer digital”, ha escrit ‘The New York Times’