conflicte tecnològic

La patronal de telecomunicacions demana a la UE que es posicioni en el veto a Huawei

La Comissió Europea assenyala que correspon a cada país decidir si posa restriccions a alguna empresa

afp 1go6ko

afp 1go6ko / FRED DUFOUR (AFP)

2
Es llegeix en minuts

La patronal espanyola d’empreses de telecomunicacions ha reclamat aquest dilluns a la Unió Europea (UE) que es posicioni sobre el veto plantejat per Google a Huawei, ja que està fent un paper de "mer espectador" en aquest conflicte, en què "ni hi és ni se l’espera". El president de la patronal Ametic, Pedro Mier, ha afirmat que aquest veto a Huawei és un "tema delicat", que suposa un pas més de la guerra comercial que mantenen els EUA i la Xina.

Es tracta d’un tema "geopolític i geoestratègic", que es resumeix en "un pols entre governs" i, per tant, en aquest terreny, "poc es pot dir sobre això". El president d’aquesta associació d’empreses d’electrònica, tecnologies de la informació, telecomunicacions i continguts digitals ha posat èmfasi que el Vell Continent ha de reaccionar, perquè "aquesta situació la veurem més vegades en el futur".

De la mateixa manera, la setmana passada les operadores mòbils europees més grans van reclamar a la UE que fixés aviat els seus estàndards de seguretat en xarxes mòbils, tot i que de moment descarten vetar totalment Huawei, tal com acaba de fer els EUA, o a qualsevol altre proveïdor xinès d’infraestructures de telecomunicacions.

Tot i que la UE ha demanat als països membres els seus suggeriments sobre això per al juny, el seu pronunciament no es preveu per abans d’octubre.

"És un mercat obert"

La Comissió Europea (CE) va tornar a insistir aquest dilluns que Europa és un "mercat obert" i que correspon a cada país decidir si posa restriccions a alguna empresa per raons de seguretat, després del veto imposat pels Estats Units al gegant xinès de telecomunicacions Huawei.

"Tenim un mercat obert. Tot el que compleixi les normes hi pot accedir", van indicar fonts comunitàries. La Comissió va deixar clar que té normes de licitacions públiques en vigor així com una llei per supervisar inversions a fi de protegir interessos comunitaris.

Notícies relacionades

Brussel·les ha mostrat en diferents ocasions la seva preocupació perl’entrada de Huawei en el desplegament de les futures xarxes mòbils 5G a Europa, tenint en compte que aquest tipus d’empreses xineses hauran per llei de cooperar amb els serveis secrets del seu país.

Quant a ciberseguretat, la Comissió va recordar que compta amb legislació per reforçar la cooperació davant d’atacs cibernètics, de manera que el conjunt de la UE pugui "actuar de forma col·lectiva a l’hora de protegir la seva economia i la seva societat".