Huawei intenta tranquil·litzar els seus clients

La companyia xinesa assegura que continuarà oferint actualitzacions mentre treballa en un sistema operatiu propi

zentauroepp47019625 files  this file picture taken on january 22  2015 shows hua190520140730

zentauroepp47019625 files this file picture taken on january 22 2015 shows hua190520140730 / FABRICE COFFRINI

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La ruptura de Google amb Huawei evidencia que la guerra comercial entre les dues grans potències causarà víctimes col·laterals a tot el món. Els usuaris de la tecnològica xinesa s’arrisquen que els seus telèfons es quedin obsolets, si no es firma una treva improbable o la companyia de Shenzhen no ofereix un sistema alternatiu a Android. L’equip de relacions públiques de Huawei, que s’intueix atrafegadíssim en les últimes setmanes, s’ha esforçat aquest dilluns a tranquil·litzar els seus clients.

La companyia continuarà oferint actualitzacions i serveis postvenda a tots els seus mòbils ja venuts i als que estan emmagatzemats. També continuarà aixecant "un ecosistema segur i sostenible", va aclarir en un comunicat. "Huawei ha fet contribucions substancials al desenvolupament i el creixement d’Android. Com un dels seus socis clau globals, ha treballat estretament amb la seva plataforma de codi font obert per desenvolupar un ecosistema que ha beneficiat tant els usuaris com la indústria", ha afegit.

Sense actualitzacions del sistema operatiu

La resposta arriba un dia després que Google suspengués els seus negocis en compliment de l’última resolució de Trump, justificada en el suposat risc que suposa Huawei per a la seguretat nacional. La mesura suposa que la tecnològica xinesa no disfrutarà de les actualitzacions del sistema operatiu Android que utilitzen els seus 'smartphones’ i que les següents versions de les seves unitats podrien no tenir aplicacions tan populars com Youtube Google Maps, el servei de correu Gmail o la botiga Play Store.Encara no està clar l’abast exacte, però és segur que no contribuirà al pla de Huawei desbancar Samsung com el venedor de telèfons més gran del món aquest any. “Tenir aquestes aplicacions és molt important perquè els fabricants siguin competitius en mercats com Europa”, ha explicat Geoff Blaber, vicepresident de la consultora CCS Insight, a l’agència Reuters.

El sistema Android és el més utilitzat al món; a Espanya el tenen nou de cada 10 telèfons i des de la seva Play Store es descarreguen el 70% de les aplicacions. L’expulsió de Huawei d’aquest àmbit l’obliga a alternatives audaces. La més probable és el desenvolupament d’un sistema propi. Les primeres turbulències comercials entre la Xina i els Estats Units la van empènyer a buscar un pla b, tal com ja va revelar al març el cap de la divisió d’usuaris, Richard Yu, a la publicació alemanya ‘Die Welt’.  “Estem preparant el nostre propi sistema operatiu. Si algun dia no podem utilitzar els sistemes aliens, estarà a punt”, va afirmar. El seu president i fundador, Ren Zhengfei, ho va repetir aquest cap de setmana a la premsa japonesa després que la seva companyia fos inclosa en la llista negra de Washington: “Ens hem estat preparant per a això”.

Perdre un bon client

Notícies relacionades

L’autosuficiència tecnològica és imperativa quan Trump ha tallat els intercanvis amb els subministradors nord-americans, tot i que és el preu de privar-los d’un dels seus millors clients. La mesura anunciada per Google afectarà el sector de telefonia de Huawei, com ara la prohibició a les companyies nord-americanes de vendre-li xips i semiconductors i torpedinarà el desenvolupament de les seves xarxes 5 G.

El principal bastió tecnològic xinès s’ha vist atrapat en la guerra comercial i pateix l’assetjament diari de Washington per terra, mar i aire. El Ministeri d’Exteriors ha afirmat aquesta tarda que Pequín “ajudarà les companyies xineses defensar els seus legítims drets a través de mecanismes legals”.