GUERRA ENTRE TRUMP I LA XINA

Google trenca amb Huawei i deixarà els seus mòbils sense 'apps' ni actualitzacions d'Android

Les empreses Intel, Qualcomm, Xilinx Inc i Broadcom també deixaran de vendre components a la companyia xinesa

Apliquen, així, la directiva de Trump que prohibeix a empreses dels EUA fer negocis amb firmes sospitoses d'espionatge

huawei / periodico

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Les principals empreses tecnològiques dels Estats Units, entre les quals, Google, deixaran de vendre components i ‘software’ al gegant xinès de les telecomunicacions Huawei, en resposta a ladirectiva donada la setmana passada pel president del país, Donald TrumpDonald Trump, en un episodi més de la seva guerra comercial amb la Xina. Pel que fa als usuaris, la mesura suposarà que totes les persones que tinguin telèfons mòbils, tauletes o altres dispositius de Huawei  es quedaran sense ‘apps’ de Google ni actualitzacions d’Android.

Segons fonts citades per Bloomberg, Alphabet, l’empresa paraigua de Google, ha decidit tallar els seus subministraments de material informàtic i alguns serveis de programació a Huawei. La suspensió afectaria a les branques de negoci que requereixen "transferència de 'hardware' i 'software'" a excepció dels que estan coberts per llicències de codi font obert. Els detalls dels serveis afectats encara estan en discussió dins de la matriu de Google, segons fonts citades per Reuters.

Huawei continuaria tenint accés al sistema operatiu Android a través de la llicència de codi font obert d’aquest. No obstant, no hi hauria servei tècnic ni col·laboració per a Android ni altres serveis de Google, com podria ser la botiga d’aplicacions.

Google no ha sigut l’única empresa en boicotejar Huawei. Els principals fabricants de processadors, comIntelQualcomm, Xilinx Inc i Broadcom, han informat els seus empleats que deixaran de facilitar components a Huawei fins a nou avís.

Guerra comercial amb la Xina

Aquestes decisions es preveien des que el passat dia 15 de maig el president Trump declarés una emergència nacional per prohibir les companyies nord-americanes fer negocis amb empreses que suposadament intentenespiar el país, ni utilitzar els equips de telecomunicacions que fabriquen. L’esmentada decisió, plasmada en una ordre executiva, s’anticipava que anava a perjudicar a companyies xineses com Huawei, considerada la segona venedora més gran de ‘smartphones’ intel·ligents del món.

L’ordre executiva no imposava automàticament restriccions a la compravenda d’equips de telecomunicacions, sinó que donava al secretari de Comerç dels EUA, Wilbur Ross, un termini de cinc mesos per establir quines companyies havien d’estar subjectes a les noves limitacions per suposar un perill per a la seguretat del país. No obstant, en una decisió posterior, elDepartament de Comerçva incloure Huawei en una llista de companyies, així com persones a qui es vetava l’accés a tecnologia nord-americana.

"La venda o transferència de tecnologia nord-americana a una companyia o persones de la llista requereix una llicència, i la llicència pot denegar-se si la venda o transferència perjudica la seguretat nacional dels EUA o els seus interessos en política exterior", va apuntar el Departament de Comerç.

Batalla per les xarxes 5G

Notícies relacionades

Aquestes mesures se sumen a la guerra comercial que Trump ha entaulat amb la Xina, que ha portat a la imposició d’aranzels a la importació de nombrosos productes i que ha sigut resposta amb mesures similars per les autoritats de Pequín, i alhora aguditza la batalla pel control i desenvolupament de lesxarxes 5G.

En el terreny tecnològic, els EUA lideren una campanya global per impedir que les companyies xineses, com Huawei, aconsegueixin el control de les xarxes 5G, que permeten navegar per internet a molta més velocitat i podrien facilitar el desenvolupament de vehicles autònoms i tècniques per fer cirurgia per control remot.