victòria electoral

Joan Canadell, presidenciable de la Cambra: «L'objectiu és que l'independentisme estigui en totes les àrees de poder»

El candidat de l'Assemblea Nacional Catalana convida en una entrevista a «independitzar-se mentalment» del mercat espanyol

joancanadell25

joancanadell25

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Joan Canadell, un dels presidenciables de la candidatura promoguda perl’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que ha guanyat en les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona treu importància a la relació econòmica de Catalunya amb Espanya. “El mercat espanyol és un 2% del mercat mundial. No ens hauria de preocupar tant”, afirma en una entrevista a Vilaweb.

Canadell, cofundador de Petrolis Independents i del Cercle Català de Negocis, afirma que amb la victòria a la Cambra segueix l’estratègia que“l’independentisme estigui en totes les àrees de decisió i de poder del país”.  Després del fracàs de la declaració unilateral d’independència, “ara optem per aquesta segona via, perquè ja hem vist que la primera no funciona”. Segons el seu parer, “l’empresa catalana, per sort, ja és molt independent” i cal“independitzar-se mentalment”del mercat espanyol.

L’empresari assegura que s’esperaven la reacció del’statu quo després de la seva victòria. “És com Ferrusola (la dona de l’expresident Jordi Pujol) quan Convergència va perdre la Generalitat. S’ho feien seu. Així van les coses”, sentencia. Fins i tot considera “lògic” que algun candidat, com el financer Carles Tusquets, la candidatura del qual només ha obtingut tres vocalies de les 40 en disputa davant les 32 dels secessionistes, “puguin provar si sona la flauta i el jutge els dona la raó i els funcionen les al·legacions. L’úlitma vegada (el 2010) hi va haver frau, però ara no n’hi ha hagut. Esperem que el jutge no els doni la raó. És lògic que facin aquest intent”.

Canadell es compromet a consultar l’empresariat qüestions com la sobirania fiscal. En aquest sentit afirma que promoure-la “amb un 1,6% dels vots de l’empresariat” és encara poc. Una altra cosa seria obtenir un 30%, afirma, en una consulta als 600.000 de totes les cambres catalanes o els 430.000 dels de la de Barcelona.

Notícies relacionades

També es mostra convençut que les 14 grans empreses que realitzen una aportació anual de 75.000 euros no podran retirar-se “perquè han firmat un aval per quatre anys”. En tot cas afirma que des de la seva candidatura són partidaris de canviar la llei perquè desaparegui aquest privilegi. “Si és per nosaltres, serà l’última vegada que passi això (que mantinguin vocalia i dret a vot després de passar per caixa). Volem canviar la llei. Farem tant com puguem perquè es canviï aquesta llei”, sentencia.

I assegura que “no té cap sentit” que la Cambra de Comerç d’Espanya, a les que estan lligades les catalanes, pugui dificultar el traspàs de fons europeus. Recorda que “les empreses que són de Catalunya operen, de moment dins del marc espanyol. Si venen subvencions d’Europa a l’Estat espanyol, a nosaltres ens correspon una cinquena part si mirem el PIB o una sisena, si mirem la població. Això ha de ser així. Qualsevol amenaça la denunciarem i farem el que correspongui”.