polèmica

El resultat de les eleccions a la Cambra balla per fins a 2.500 vots

Alguns candidats esperen el resultat definitiu dilluns per decidir si acudeixen als tribunals

Els sufragis en qüestió, un mínim de 1.500, podrien fer perdre la majoria absoluta a l'ANC

fcasals47148555 barcelona 27 02 2019 economia presentaci n candidatura indep190308171202

fcasals47148555 barcelona 27 02 2019 economia presentaci n candidatura indep190308171202 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De l’eufòria a l’expectativa. Els vots no quadren del tot. Almenys 1.500 sufragis de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, que podrien arribar a unes 2.500, estan ara com ara en l’aire i enfosqueixen la contundent victòria dels candidats promoguts per l’Assemblea Nacional Catalana  (l’ANCAssemblea Nacional Catalana l’ANC que els atorga, amb els resultats provisionals, la majoria absoluta i la capacitat de triar la presidència.

Els empresaris i autònoms independentistes van aconseguir 32 de les 40 places en lliça. El resultat provisional de la votació va deixar fora dos dels tres candidats que optaven a la presidènciaEnric Crous (van entrar quatre dels membres de la seva llista, però no ell) i Ramon MasiàCarles Tusquets, per la seva banda, va aconseguir plaça al ple juntament amb uns altres dos representants de la seva llista i ha provocat un autèntic tsunami al món empresarial al relegar a part de les elits econòmiques barcelonines en favor de pimes i autònoms aliens fins ara a les institucions de la coneguda com a societat civil.

La qüestió és que entre els vots que va difondre la junta electoral, presidida per la secretària general de la Conselleria d’Empresa, Marta Felip, dimecres a la nit; i els que va facilitar després el secretari de la Cambra, Xavier Coronas, hi ha una diferència d’uns 1.500. En les xifres totals no es van incloure els 955 que van dir que no s’havien comptabilitzat i que havien de comprovar-se, fet que llança gairebé 2.500.

En concret, inicialment es van anunciar 17.224 vots emesos i, després 18.731, el 4,1% del cens electoral. El problema és que els vots dubtosos anunciats (955) tampoc permeten quadrar amb la suma dels que han rebut els 192 candidats que es presentaven. Una de les queixes de les candidatures és que no han rebut cap tipus d’informació oficial fins ara.

Fonts de la Conselleria d’Empresa que dirigeix Àngels Chacón, l’organisme que tutela les cambres, resten importància al problema i atribueixen la diferència a "un error" al difondre’s dades abans que tanquessin les últimes urnes. De fet, després d’anunciar per part de la junta electoral que no es donarien els resultats provisionals fins l’endemà, tot es va precipitar al conèixer-se que s’havien publicat a través d’alguns mitjans.

Va ser llavors quan es va produir el desfasament entre les primeres xifres de la junta electoral i les que va difondre la Cambra de Comerç que, al seu torn va explicar que hi havia 955 vots, més del 5% dels emesos, que havien de ser objecte de comprovació perquè no van complir per complet la normativa del sufragi electrònic.   

En tot cas, aquestes diferències donen com a mínim uns 1.500 vots de diferència, segons les fonts de les candidatures consultades. Tot això ha fet que alguns candidats derrotats estudiïn la possibilitat d’acudir alstribunals  segons les explicacions que ofereixi la junta electoral el pròxim dilluns. "Això podria fer ballar algunes vocalies", afirmen fonts d’una de les candidatures. Ningú ha optat encara per fer el pas de la impugnació almenys fins que es coneguin els resultats definitius. "Veuré el que diuen dilluns i segons el que vegi, dimarts al matí aniré a la fiscalia", sentencia un d’ells.

Grups d’empreses

Des d’alguna de les llistes afirmen que tenen acreditat que grups d’empreses amb diversos NIF havien votat en un determinat, però després no figuren comptabilitzats tots els vots. Tot això ho haurà d’aclarir la junta electoral dilluns, després de la comprovació dels 955 vots que admet que no van ser comptabilitzats inicialment.   

A més de la de Barcelona aquestes eleccions es van celebrar per a les altres 12 cambres catalanes. Aquests comicis han sigut els primers realitzats només amb vot electrònic, tant remot com presencial, partint d’una regulació de la Generalitat que ha merescut tres impugnacions, entre aquestes les presentades per la candidatura de Ramon Masià. La junta electoral haurà de decidir dilluns també sobre aquestes denúncies.

La diferència entre que l’ANC tingui o no majoria absoluta no és fútil perquè la correlació de forces podria variar, tot i que el moviment independentista continuaria tenint força per nomenar un president, que podria ser el fundador de Petrolis Independents i del Cercle Català de Negocis, Joan Canadell. El ple té un total de 60 membres. A més dels 40 elegits per sufragi universal hi ha 14 empreses que aporten 75.000 euros anuals que tenen la plaça reservada i hi ha unes altres sis que corresponen a les patronals Pimec Foment.

La victòria de la llista independentista se suma a la que el sindicat sobiranista Intersindical-CSC es col·loqués com a primera força, empatada amb Catac, entre el col·lectiu de tècnics i administratius de la Generalitat i guanyés posicions al sector públic de l’ensenyament i la sanitat.

Notícies relacionades

Des d’àmbits empresarials es destaca que el debat sobre la independència de Catalunya "ha contaminat" la campanya electoral a la Cambra, la qual cosa ha beneficiat l’ANC, la capacitat de mobilització de la qual està molt demostrada.

Malgrat ser una gran desconeguda fins ara per part dels petits i mitjans empresaris i els autònoms, la Cambra de Barcelona és un ens fonamental en el món empresarial català, a través del qual es canalitzen les demandes empresarials. Al seu torn té capacitat de decidir la presidència de la Fira de Barcelona i participa en institucions com Turisme de Barcelona i el Port.