sector financer

Els bancs alerten que l'excessiva regulació ofega el crèdit

La patronal AEB critica que el BCE demani que es presti més i alhora que ho dificulti

El seu president afirma que es posa en perill el finançament de l'economia del pròxim segle

46289250 601

46289250 601 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Fa temps els bancs que es queixen i alerten dels efectes perjudicials de l’allau de regulació amb què les autoritats europees han respost a la Gran Recessió per intentar evitar noves mesures de gran dimensió. Però poques vegades amb la rotunditat amb què ho ha fet aquest dijous José María Roldán, president de l’associació bancària AEB. "Si la pressió és molta, al final estàs empenyent a prestar menys", ha advertit el líder de la patronal dels bancs tradicionals.

El, precisament, ex director general de regulació del Banc d’Espanya ha criticat la políticad’"empenta i restricció" per part de les institucions públiques. Així, ha posat com a exemple que el Banc Central Europeu (BCE), com a autoritat monetària, "empeny" les entitats a agafar els recursos i prestar amb la seva política de tipus baixos. Però, alhora, en la seva àrea de supervisió, envia un missatge "tremendament restrictiu" que els bancs han d’augmentar el seu capital. Això últim es pot fer per dues vies: captant fons en el mercat, cosa que "no és fàcil" en un entorn de rendibilitat minvada pels tipus baixos, o reduint el balanç. És a dir, prestant menys.

Roldán també ha lamentat la "subhasta a l’alça" dels requisits de capital. La normativa bancària de Basilea, ha exposat, va fixar un nivell mínim del 7%, però les autoritats bancàries europees després el van pujar fins al 10% i ara el situen a prop del 12%. Això provoca que el "mercat pensi que els supervisors veuen un mal que els inversors no estan veient" i penalitza la cotització de les entitats. Els Estats Units, han exposat, exigeix menys solvència, però a "Europa tenim el complex d’haver sigut massa tous" davant de la la crisi. "Per una experiència d’una vegada al segle (la Gran Recessió), podem posar en perill el finançament de l’economia productiva dels pròxims 99 anys", ha alertat. 

Cafè per a tothom

El líder patronal, així mateix, ha carregat contral’"homogeneïtzació en el tractament" dels diferents sistemes bancaris europeus. Així, ha sostingut, les exigències de capital són similars per a entitats com les espanyoles, amb un model de negoci molt estable en els seus benefici basat a donar servei als ciutadans i les empreses, que per a d’altres, més centrades en la banca d’inversió i els resultats del qual són molt més fluctuants per la seva dependència del mercat."S’està premiant  un model de negoci que pot ser més arriscat", ha advertit.

Notícies relacionades

A més, ha criticat que els diferents textos de les noves regulacions tinguin "més pàgines que la Bíblia" i ha demanat simplificar-les: "Més no és sempre millor. Més informació pot acabar per confondre el client i l’inversor". La seva última pulla ha sigut per al tractament que es dona als nous competidors digitals dels bancs. "Regulem en funció del tipus d’entitat, en lloc de per activitat. Tindrem un sector bancari molt regulat i l’activitat bancària creditícia es farà en llocs no regulats", ha vaticinat.

Davant tot això, Roldán ha assegurat que el sistema financer espanyol no és un desafiament per a l’economia espanyola a curt, mitjà o llarg termini, una cosa de la qual els ciutadans s’han de sentir "orgullosos". El sector, ha conclòs, és un "element de fortalesa per navegar les possibles turbulències econòmiques que pot viure el món en els pròxims anys", però el Govern ha de ser caut perquè la banca no és immune a "males polítiques sectorials" i a mesures que perjudiquin la confiança dels inversors a Espanya. 

Temes:

Bancs