de l'agència Binance

Robats 36 milions d'euros en bitcoins

La companyia de compravenda assumirà el cost de l'assalt informàtic

3
Es llegeix en minuts

Uns 36 milions d’euros en bitcoins és el botí obtingut per uns ‘hackers’ després d’haver assaltat virtualment la firma de canvi Binance, una de les més importants del món. Segons la informació divulgada aquest dimecres per l’agència Reuters, els pirates informàtics van utilitzar diverses tècniques "incloent ‘phishing’, virus i altres atacs" per aconseguir uns 7.000 bitcoins, segons va divulgar el director executiu de Binance, Zhao Changpeng. La firma va assegurar que els fons dels clients no es veuran afectats perquè la companyia cobrirà el robatori amb els seus propis recursos. 

El preu de Bitcoin va baixar fins al 4,2% en les primeres operacions a l’Àsia al conèixer-se la notícia del pirateig, tot i que la cotització es va recuperar. Zhao va dir a Twitter que altres intercanvis criptogràfics, inclòs Coinbase, havien bloquejat els dipòsits de les direccions vinculades al robatori.

L’any passat, es calcula que van ser robats entorn de 950 milions de dòlars en criptomonedes, sempre per atacs informàtics als mitjancers de compravenda, segons la firma de seguretat cibernètica amb seu als Estats Units CiptherTrace. El 58% dels robatoris l’any passat es van produir al Japó i Corea del Sud. L’activitat de Binance quedarà suspesa durant una setmana, temps que es preveu que duri l’auditoria de les operacions. 

Xiringuitos financers

La compravenda de criptomonedes xoca habitualment amb el problema de la confiança que generen els mitjancers, una cosa que afecta qualsevol tipus d’inversió financera. La Comissió Nacional del Mercat de Valores (CNMV) remet advertències regulars sobre mitjancers no regulats. Aquest dimecres ha emès advertències sobre 11 entitats que no estan autoritzades per prestar serveis d’inversió a Espanya al no figurar en els seus registres. En concret, ha alertat sobre les entitats SwissinV24, Index Limited, AGM Limited, CMT Crypto, IWC Invest, Akari Ventures, Loanski Finance Limited, Thomas Markgraf i Taylor Maison Capital. Així mateix, ha inclòs diversos avisos remesos pel Consob italià, com la suspensió de l’oferta d’inversió denominada 'futureadpro' posada en circulació per BCU Trading, la prohibició de l’oferta Polis Advertising Packages realitzada per Amicopolis i l’advertència de l’increment en els casos referits a empreses no autoritzades que clonen elements d’identificació similars als d’empreses autoritzades.

La CNMV recorda també que les seves advertències sobre ‘xiringuitos financers’ poden ser consultats a través de la seva pàgina web, així com que els inversors poden dirigir-se el seu número d’atenció a l’inversor per comprovar si una entitat està registrada. El supervisor convida els inversors a informar sobre ofertes de serveis d’inversió d’entitats no registrades a través del seu formulari de consulta o del seu canal de comunicació d’infraccions.

Cop al narcotràfic i l’ús fraudulent de bitcoins

El robatori milionari de Binance es coneix alhora que una altra operació, aquesta vegada a Espanya, per la qual s’ha desarticulat un grup criminal dedicat al blanqueig de capitals del narcotràfic a través, entre altres mètodes, de la compravenda de criptomoneda, en una operació en què han sigut detingudes vuit persones i s’ha confiscat per primera vegada a Europa dos caixers automàtics de bitcoin.

Notícies relacionades

En col·laboració amb Europol i després de diversos mesos d’investigació, l’operació Kampuzo desenvolupada per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha culminat amb vuit detencions, totes a Madrid, tres més d’investigades i nou persones jurídiques també imputades per blanqueig de capitals procedents principalment del narcotràfic i pertinença a organització criminal.

Segons informa la Direcció General de la Guàrdia Civil, el més nou de l’operació és que per primera vegada a Europa s’han intervingut dos caixers automàtics de criptomonedes ubicats en una empresa de Madrid de compravenda de criptomonedes, però que tenia l’única finalitat de donar cobertura legal a l’activitat il·lícita. 

Temes:

Bitcoin