JORNADA SOBRE FINANCES A MADRID

El Banc d'Espanya defensa que els bancs reparteixin menys dividends

La subgovernadora Margarita Delgado insta les entitats a millorar la solvència, que és a la cua de la zona euro

MADRID (ESPAÑA), 08/05/2019 (EFE).- La subgobernadora del Banco de España, Margarita Delgado interviene en la inauguración del XXVI Encuentro del Sector Financiero, esta mañana en Madrid. EFE/David Fernández

MADRID (ESPAÑA), 08/05/2019 (EFE).- La subgobernadora del Banco de España, Margarita Delgado interviene en la inauguración del XXVI Encuentro del Sector Financiero, esta mañana en Madrid. EFE/David Fernández / David Fernandez (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La subgovernadora del Banc d’EspanyaMargarita Delgado, veu convenient que les entitats bancàries "defraudin" les expectatives amb l’objectiu de disciplinar el mercat, mentre ha criticat la política de comunicació del sector, que qualifica de "rígida" i provoca que es donin assumptes com el pagament de dividends per descomptats. Així ho ha indicat Delgado durant la XXVI Trobada del Sector Bancari, organitzada per Deloitte, on ha remarcat que no s’han de tractar les expectatives com a "clàusules gairebé contractuals", alhora que ha qualificat aquesta actitud de "completament irracional".

"La renda variable no és renda fixa. La realitat és que en moltes ocasions les previsions comunicades han generat unes expectatives de mercat excessivament rígides respecte a la quantitat a pagar en dividends", ha criticat, i ha afegit que la variabilitat de resultat s’hauria de traduir en una variabilitat del dividend.

Segons la seva opinió, les polítiques de retribució a l’accionista de cada entitat s’han d’adequar a les necessitats de generació orgànica de capital. En aquest sentit, la subgovernadora del Banc d’Espanya ha posat el focus també en la necessitat de millorar el capital i la solvència del sector bancari espanyol, a l’assegurar que se situa a la cua de la zona euro.

Delgado ha retret que la banca espanyola sigui encara el "fanalet vermell" en termes de solvència si es compara amb els seus iguals europeus. No obstant, ha admès que el seu nivell de capital s’ha reforçat en els últims anys, i ha passat del 9,8% a l’11,5%. La distància entre la ràtio CET1 mitjana entre Espanya i Europa ha passat de 200 punts bàsics a 300. "La banca europea ha reforçat molt més el seu capital que el del nostre país", ha asseverat. Al contrari, les entitats espanyoles sí que es troben en una millor posició que la mitjana europea en termes d’alçament.

Notícies relacionades

Tot i que la rendibilitat ha retornat a valors positius (+8%) des del 2012, quan es va situar en terreny negatiu (-25%) i és "clarament superior" a la mitjana de l’eurozona (+6,5%), es continua situant per sota dels nivells previs a la crisi i del cost de capital exigit pels inversors. D’aquesta manera, Delgado ha remarcat la necessitat de continuar amb la correcció dels nivells d’actius deteriorats dels balanços, fet que permet alliberar recursos o eliminar costos; revisar i adequar els seus negocis per adaptar-se a les noves tecnologies, i poder competir amb les 'bigtech'; mantenir una política de preus "adequada, coherent, exhaustiva i rigorosa" per mitigar els riscos futurs de morositat; o aplicar models interns.

També ha ressaltat com a avantatge quant a la rendibilitat la diversificació geogràfica de la qual es caracteritzen les dues principals entitats d’Espanya, en clara al·lusió a Banco Santander i BBVA. "La diversificació geogràfica és una font de valor afegit i d’estabilitat a mitjà i llarg termini. La baixa correlació entre països permet generar uns ingressos més recurrents i comptar amb uns marges més elevats", ha afegit. De la mateixa manera, malgrat que ha destacat la "molt significativa" reducció de l’estructura operativa, considera que encara hi ha ajustament de capacitat per aconseguir un estalvi de costos més gran. 

Temes:

Bancs