HÀBITS DE CONSUM

Decàleg del consumidor ecològic

Les tendències de consum que obre el client conscienciat obliguen a canvis en l'oferta de productes de les empreses

34846498 591

34846498 591 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El consumidor responsable i compromès amb el medi ambient ha de ser coherent i adaptar-se. Però seguir al peu de la lletra els preceptes del consumidor ecològic resulta cada vegada més complicat i requereix exigències, també a les empreses que volen vendre els seus productes al consumidor conscienciat. 

1- Compra envasos de vidre retornable 

Fa 25 anys predominaven, i avui amb prou feines es troben en bars i petits comerços. La reutilització del vidre amb prou feines encareix el producte, suposa un estalvi energètic i no genera residus. El consumidor conscienciat tendeix a exigir al seu establiment envasos de més d’un ús. Actualment, només es recicla aproximadament un 30% dels residus de vidre. El PVC (policlorur de vinil) continua predominant, malgrat que intervenen molts contaminants en la seva fabricació. Cremar el PVC no és una bona solució, ja que la seva combustió genera àcid clorhídric i dioxines (productes altament tòxics). Malgrat la recollida selectiva, només es recicla el 4% del plàstic utilitzat.

2- Porta cistella i bosses pròpies quan vagis a comprar

Les bosses de plàstic incorporen un elevat cost ambiental. A més, suposa la mort d’aus i animals marins per la ingestió de plàstics. 

3- Evita el poliestirè extrudit (suro blanc)

Aquest material amb prou feines es recicla. És millor optar per la compra tradicional al pes, amb mínim embalatge.

4- Redueix la utilització d’alumini

La seva producció requereix molta energia i bauxita, l’extracció de la qual contribueix a la destrucció de l’Amazònia. Evita les begudes enllaunades; val més el seu envàs que el contingut i amb prou feines es recuperen. Utilitza carmanyoles en lloc de paper d’alumini. Els envasos de cartró porten alumini, plàstic i cartró. La seva recuperació i reciclatge són ínfims. Els aerosols, d’alumini i llauna, són molt problemàtics quan es converteixen en residu: els pots substituir per polvoritzadors emplenables, i aplicadors de bola o de barra.

5- Elegeix frigorífics sense gasos CFC

Els gasos CFC utilitzats en la refrigeració, escumes sòlides o aerosols, estan destruint la capa d’ozó que ens protegeix dels rajos ultraviolats. Els HFC, fets servir ara en la refrigeració, no destrueixen l’ozó però contribueixen a l’efecte d’hivernacle unes 3.200 vegades més que el CO2 en un període de 20 anys. A Espanya, ja es comercialitzen frigorífics sense aquests gasos. A causa de l’efecte d’hivernacle, la temperatura terrestre s’ha elevat 1,5ºC, cosa que provoca, segons les latituds, bé la desertificació o bé greus inundacions en grans àrees.

6- Redueix el consum de piles

L’energia elèctrica que produeixen és 450 vegades més cara que la de la xarxa i són una gran font de contaminació pel seu contingut en plom, cadmi, mercuri o liti. Requereixen separació per la seva toxicitat ambiental, sobretot la pila botó. Pots utilitzar piles recarregables.

7- Consumeix ‘km 0’

Consumeix aliments frescos i naturals, de productors locals i amb un embalatge mínim. Recuperem la "dieta mediterrània", amb predomini de cereals integrals, llegums i hortalisses, i disminuïm el consum de carn i aliments envasats. Molts aliments manufacturats presenten carències en nutrients essencials i oligoelements. El sobreconsum de calories incideix no només en la nostra salut, sinó també en l’explotació dels recursos naturals.

8- Millor els productes vegetals bio

Es conreen sense plaguicides i fertilitzants químics. Són més sans, saborosos i rics en valor nutritiu. El seu consum disminuirà la contaminació amb nitrats i plaguicides de les aigües subterrànies i es fomentarà una nova visió de l’agricultura

9- Utilitza paper reciclat

Notícies relacionades

Tant en folis i blocs de notes com en paper higiènic. Exigeix-ho al teu comerç, papereria i fotocopiadora. Consumeix menys paper, contribuiràs a conservar els boscos.

10- Millor productes eco

Evita les fonts de contaminació (per exemple, el clor). Consumeix productes de neteja ecològics. Redueix la utilització de lleixiu. Ja pots optar per detergents sense tensoactius no iònics, fosfats, blanquejants, enzims o policarboxilats; es biodegraden en menys d’una setmana, no com els convencionals. Una solució feble de vinagre és útil per a la ceràmica, els vidres o el bany. El suc de llimona enllustra metalls com el coure o el bronze. L’espart continua sent un bon fregall.