Dependència llogada

Pensium impulsa un model d'arrendament de l'habitatge per sufragar l'estada en una residència

La 'start-up' s'encarrega de la gestió de l'immoble del qual la propietat es manté sempre en la família

zentauroepp47783102 pensium190416181855

zentauroepp47783102 pensium190416181855

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Suposem que una persona gran, amb una pensió de viudetat de 800 euros al mes ha d’ingressar en una residència que té un cost mensual de 2000 euros. D’entrada necessita 1.200 euros addicionals. Però suposem també que abans vivia en un pis valorat en 180.000 euros. ¿Quines alternatives té per poder sufragar la residència privada, mentre espera aconseguir plaça pública o beneficiar-se de la llei de dependència?

Pensium és una 'start-up' barcelonina, creada el 2016, que ha identificat aquest problema social i ha buscat una solució vinculada al lloguer. No es tracta d’una pensió vitalícia i l’actiu immobiliari queda sempre en mans de la família. "No demanem cap garantia immobiliària", explica Miquel Perdiguer, conseller delegat de Pensium. 

L’alternativa que ofereix aquesta 'start-up' al cas esmentat va ser invertir 5.800 euros en la reforma de la vivenda per deixar-la en situació de lloguer i fixar una renda de 935 euros al mes. "Les despeses les paga Pensium. La família no ha de realitzar cap desemborsament", explica David Igual, director d’operacions de la firma i un dels seus quatre socis fundadors. Finalment, Pensium s’encarrega de realitzar el pagament dels 1.200 euros mensuals per anticipat semestralment, amb la revalorització anual per sufragar la residència. Els pagaments estan assegurats durant un termini màxim de 10 anys.

Notícies relacionades

La diferència fins als 2.000 euros que costa la residència genera un deute que s’amortitza per si sola amb el mateix lloguer quan la persona accedeix a una plaça pública o deixa de necessitar els diners. Una vegada amortitzat el deute per mitjà del mateix lloguer, la família disposa de nou de la propietat. "Portem ja 18 mesos d’activitat i hem aconseguit consolidar el model. La senzillesa de la proposta ha permès arribar a molta gent", explica Perdiguer. Només a través de la seva pàgina web ha aconseguit arribar a un milió de persones. "De moment són només visites", concreta Igual. Però ja gestiona cinquanta propietats per als seus propietaris. L’empresa disposa del segell d’empresa d’impacte social que atorga la Fundació Ship2B.

Pensium compta amb una plantilla de 16 persones i oficines a Madrid, Barcelona, València i Saragossa, però el model de negoci li permet actuar a qualsevol ciutat espanyola. El país compta amb més de 2,7 milions d’habitants per sobre dels 80 anys d’edat. I les projeccions apunten 3,5 milions el 2030. D’altra banda, l’import de les pensions se situa a Espanya en una mitjana de 880 euros i de 550 euros –en el cas de viudetat– i el cost de les places residencials superen els 1.800 euros al mes. "Tenir mecanismes per donar resposta a aquesta situació és de vital importància", considera Perdiguer.

Temes:

Jubilació