pugna econòmica

Els EUA i la Xina culminen una nova ronda de trobades per evitar una guerra comercial

Les dues parts s'han emplaçat a seguir les negociacions la setmana que ve

zentauroepp43008892 stx05  washington  estados unidos   20 04 2018   el secretar180422095914

zentauroepp43008892 stx05 washington estados unidos 20 04 2018 el secretar180422095914 / SHAWN THEW

2
Es llegeix en minuts

La Xina els EUA van donar per acabada la nova ronda de negociacions celebrada aquests dies a Pequín per intentar posar fi a la guerra comercial que mantenen els dos països, una cita opaca de la qual no s’han conegut detalls i que continuarà la pròxima setmana a Washington. En tot cas, algunes fonts han qualificat les trobades de "productives".

"Hem fet reunions molt productives amb el vice primer ministre xinès, Liu He. Continuarem les nostres xerrades a Washington la setmana que ve", va publicar en un missatge a la xarxa social Twitter el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, que va encapçalar la delegació del país nord-americà.

L’agència oficial de notícies xinesa Xinhua, que habitualment informa sobre les actituds governamentals, es va limitar a confirmar que la trobada s’havia produït sense proporcionar més detalls.

Els funcionaris nord-americans van arribar a la Xina dimarts a la nit i, després d’un sopar de feina amb la contrapart xinesa, van mantenir ahir una sèrie de reunions prèvies a la trobada de la setmana que ve, quan s’espera que es pugui assolir un acord definitiu que posi fi a les tensions entre les dues grans potències econòmiques mundials.

Segons va informar aquesta setmana la Casa Blanca –una mica menys opaca que les fonts governamentals xineses– els assumptes de les negociacions inclouen qüestions comercials com la propietat intel·lectual, les transferències forçoses de tecnologia, les barreres no aranzelàries, l’agricultura, els serveis, les compres i la metodologia del compliment de l’acord.

L’onzena ronda de negociacions es durà a terme a partir del 8 de maig als EUA, on hi viatjarà una delegació encapçalada pel vice primer ministre xinès, Liu He.

Aquell mateix dia està prevista al Canadà la vista d’extradició als EUA de la directora financera de la companyia xinesa Huawei, Meng Wanzhou.

Meng, que està en llibertat sota fiança, va ser arrestada l’1 de desembre del 2018 a petició dels Estats Units quan feia una escala a Vancouver (Canadà) de camí a Mèxic.

Les autoritats nord-americanes consideren que Huawei i Meng van cometre frau per haver violat les sancions comercials imposades per Washington contra l’Iran.

Notícies relacionades

El president dels EUA, Donald Trump, va suggerir el desembre passat que utilitzaria el cas de Meng al Canadà com una eina en les negociacions comercials amb la Xina.

Les dues delegacions es veuran el 8 de maig als Estats Units per quarta vegada des d’una trobada a finals de febrer a Washington, després de la qual Trump va afirmar que estaven "molt a prop de l’acord" comercial amb la Xina.