Troba el teu habitatge a barcelona

evolució d'una activitat a l'alça

La vivenda va registrar 137.000 transaccions el primer trimestre

Els preus van augmentar una mitjana del 2% i anticipen una evolució moderada del mercat el 2019

Habitatges en construcció a Sant Cugat.

Habitatges en construcció a Sant Cugat. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El mercat residencial espanyol ha tancat el primer trimestre amb un augment del’1% en el volum de transaccions (137.000) i un avenç del 2% en el valor mitjà de la vivenda, segons reflecteix l’'Informe Solvia Market View'. Aquesta evolució del mercat anticipa un creixement moderat el 2019. El preu de la vivenda podria registrar avenços entre el 2% i el 4% i les transaccions augmentaran entorn d’un 5%, si es mantenen les actuals condicions del mercat. Tot això, al compàs d’una demanda que es desplaça cap a zones limítrofes i extraradi de les ciutats, on es registraran els creixements de preus més grans.

El director d’Estratègia, Desenvolupament de Negoci de Solvia, Guillermo Estévez, ha explicat que "aquesta evolució dels preus i operacions, amb creixements més suaus en general, és positiva i reflexa una dinàmica coherent del mercat, i aclareix les especulacions sobre la generació d’una nova bombolla. Ens trobem a meitat de cicle, hi ha gran dinamisme en l’àmbit residencial i Espanya s’ha convertit en un mercat madur i atractiu per a l’inversor", ha apuntat.

No obstant, la demanda es mostra previnguda i realitza operacions més racionals i molt ajustades al pressupost disponible, segons reflecteix l’informe. "Els espanyols destinen entorn del 30% del seu salari al pagament de la hipoteca o la renda de lloguer d’una vivenda, per això en algunes zones ja s’ha arribat al preu màxim que poden assumir", ha explicat Estévez.

Concentració de les operacions

La majoria de les noves operacions de compravenda s’han concentrat a Madrid (15%), Barcelona (10%), Alacant (8%), València (6%) i Màlaga (6%). La previsió és que aquest ritme del mercat es mantingui durant l’any i el 2019 tanqui amb un creixement en les transaccions d’un 5%, per sota del 9% registrat l’any anterior.

Aquest dinamisme ha anat acompanyat d’un avenç del 2% en els preus mitjans de la vivenda a tot Espanya. En general, aquelles ciutats on els preus han experimentat grans pujades en els últims anys mostren unes taxes de creixement més contingudes, mentre que es consolida la recuperació d’altres mercats més tardans.  En aquest sentit, “agafaran el relleu zones limítrofes i d’extraradi, que encara tenen un gran recorregut en matèria de preus i transaccions,” ha remarcat Estévez.

El valor de la vivenda ha augmentat per sobre del 10% en províncies com Pontevedra, Navarra i Santa Cruz de Tenerife. Les grans ciutats, que van ser les precursores de la recuperació dels preus a partir del 2013, com Madrid o Barcelona, han presentat creixements de preus sostinguts, entorn del 7% i el 4%, respectivament, en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Si s’analitza la marxa dels preus des de començament d’any, han evolucionat de forma moderada a les dues capitals.

Madrid, Barcelona, les Balears, Guipúscoa i Biscaia han registrat els preus de vivenda més elevats, superen els 2.000 euros per metre quadrat en el primer trimestre. En el costat oposat, les províncies de Castella-la Manxa registren els preus més accessibles, entre els 600 euros.

El lloguer toca sostre en algunes zones 

Els preus del lloguer han tancat el primer trimestre amb un augment de l’1% de mitjana a tot Espanya, després de quatre anys de pujades de dos dígits. La previsió és que s’estabilitzin entorn d’aquests nivells el 2019, amb mitjanes mensuals d’uns 9 euros per metre quadrat. De fet, Solvia considera que el lloguer ha tocat sostre en algunes zones, on la demanda no podrà assumir noves pujades.

"L’evolució de les rendes de lloguer per als pròxims anys continuarà sent discreta, ja que els espanyols ja estan destinant de mitjana més del 30% dels seus ingressos anuals a pagar el lloguer, un pes molt important sobre els salaris”, ha explicat Estévez.

Notícies relacionades

El mercat del lloguer està canviant. Oferta i demanda es concentren a Madrid i Barcelona, però aquesta opció habitacional perd força perquè s’ha equilibrat l’esforç que fan els compradors i els arrendataris, inclinant la balança gradualment en favor de la vivenda en propietat, segons reflecteix l’informe de Solvia.

La renda del lloguer a Espanya varia significativament depenent de la província. Les rendes més altes es localitzen a Barcelona (15 €/m2), Palma de Mallorca (14 €/m2) i la ciutat de Madrid (14 €/m2), on l’oferta de lloguer no sempre és suficient, per atendre l’elevada demanda. Zones com Conca, Ourense i Càceres presenten les rendes més baixes, totes situades per sota dels 4 €/m2.